Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu, nakoľko sme s manželom novozacinajuci vinári. Nakoľko sme si chceli urobiť sladšie vínko biele, fermentaciu sme zastavili dosť skoro a obsah zvyškového cukru je dosť vysoký. Po zmerani hustomerom je to až 45g cukru, čo sa nám zdá veľmi sladké. Obsah síry je 60g a 100g.Moja otázka :Je možné opätovne rozbehnúť fermentaciu, ak áno ako by sme mali postupovať. Sú na to špeciálne kvasinky na reštart alebo by sa mohli použiť tie isté ako sme použili pri zakladaní fermentacie.
Ďakujem za odpoveď.
znovurozbehnutie fermentacie nedoporučujem, vino by sa muselo odsirit na cca 20 - 25 mg/lit voľnej síry, ohriat a udržiavať na cca 20 stupňov celzia.
Na znovu rozkvasenie vina sa používajú kvasinky odolné voci alkoholu, zvyčajne sektove a ich príprava na znovurozkvasenie vina trvá cca 9 dni a je na to presný postup. Myslim, ze v starsich clankoch sme o tom pisali.
@peter-porubsky ďakujem za odpoveď, ak sa môžem spýtať ako by sa dalo víno odsírit na 20 25g.a aké kvasinky by som mala zakúpiť. S tou teplotou som počítala, ale neviem co s tou sirou. Víno mam 130litrovy súd na 60g zasírené a 130litrovy sud mam na 100g zasírený. Ďakujem za odpoveď.
Anka