Dôvodom nerozbehnutia fermentácie býva najčastejšie nízka teplota muštu a prostredia, mala by byť aspoň 18 - 22 stupňov.
Druhým dôvodom býva vysoká voľna síra. Niekedy je to kombinácia oboch prípadov.
Najprv musíme poznať dôvod a potom vieme prijať opatrenia.
Ja vo vašom prípade ten dôvod nepoznám.
@peter-porubsky Demižón je v obývačke, takže teplota je 22-23 stupňov. Problém bude asi tá síra. Muž pred plnením dal do demižóna sírny knôt, že na dezinfekciu. Hneď vtedy sa mi to nepozdávalo. Ale povedal, že to tak vygooglil, že sa to má spraviť. Dá sa to ešte zachrániť?
@erika Áno dá sa to zachrániť. Len treba odmerať voľnú síru, objem vína a síru znížiť pomocou peroxidu vodíka. Ten dostať kúpiť v lekárni. Viem vám vypočítať dávkovanie.
@erika ak si neviete zmerat obsah volnej siry vo vine, skuste vyhladat vinara vo vasom okoli, ktory vam siru zmera. Ak by ste sa tomu chceli venovat intenzivnejsie, odporucam aparaturu na meranie siry.
https://vinoavinarstvo.sk/kategoria-produktu/analyzavina/
@peter-porubsky Dobrý deň, podarilo sa nám odmerať síru. Hodnota je 50. Počet litrov 13. Môžme Vás teda poprosiť o dávkovanie? Ďakujem.
Na odsirenie 13 litrov muštu na cca 24mg na liter treba pridať do muštu 6,0 ml 3% peroxidu vodíka. Dostať ho kúpiť v lekárni.
@peter-porubsky Ďakujem veľmi pekne, veľmi ste nám pomohli.
@peter-porubsky Dobrý večer pán Porubský. Máme zase problém. Víno búrlivo kvasilo asi 4 dni. No potom prestalo, husté sa usadilo a mušt je kalný. Dnes sme kúpili refraktometer a je to len kyslá voda. Cukornatosť 5 a alkohol 2%. Čo s tým? Pomôže pridanie cukru?
@erika Na základe čoho si mslíte, že je to kyslá voda? Ochutnajte to, podľa mňa je to už prekvasené - ešte nevyčistené mladé víno. Ak je kyslé, tak tam je veľa kyselín. Zbytkový cukor je 5 a tá hodnota alkoholu - to refraktometer ukazuje koľko by bolo alkoholu po prekvasení nameraného množstva cukru.
Stočte to z hrubých kalov do nádoby do plna a počkajte. Prípadne pridajte síru na hodnotu 45 mg, a niečo na vyčírenie.
@erika mušt treba s hadičkou stiahnuť do vedier, tak aby pleseň zostala vo fľaši. Fľašu potom treba umyť a mušt naliať späť do fľaši.
Pridať čistú kulturu rehydratovanych kvasiniek a fermentácia sa potom rozbehne. Jedine vtedy nie, ak by bola teplota muštu pod 18°C, alebo vysoká voľna sira cez 35 mg na liter. To si treba preveriť.

