Neviem z akej lokality ste a aké tam boli pred kvetom klimatické podmienky, ale mne sa to podobá na zasiahnuté kvety hrozna peronospórou. Má to taký priebeh a aj vzhľad ako to bolo pred dvoma rokmi. Aj v roku 2023 do 3- 5 dni po postreku strapce úplne uschli, lebo postrek zničil peronospóru a peronospóra zničila kvety hrozna.
Tu na fóre, ale aj v komentároch pod videami, odznelo 5 rôznych názorov čo spôsobilo usychanie strapiny po kvete: peronospóra, vysoké teploty, nízke teploty počas kvitnutia, vplyvom postreku. Myslím, že najsprávnejší pohľad na vec, ktorý bol uvedený je, že usychanie strapcov spôsobujú cikády. Cikády prenášajú chorobu takzvané zlaté žltnutie viniča, pri nasávaní fytoplazmy, pri ktorej uschnú, alebo sa zakrpatia strapce. Je to veľmi nákazlivá choroba prenáša sa z koreňa na koreň hmyzom a aj pracovným naradím.
Na jednom strapci som našiel tri poškodené bobule. Vyzerajú veľmi čudne. Videl už takéto niekto? Nikde inde sa to nevyskytlo vo vinohrade.
Bolo to presne na tom koreni /Helena/, kde som mal 80%-né uschnutie strapcov. Zaujímavé, že to uschnutie strapcov sa najviac dotklo tejto odrody a ešte Bananasu - na 70%. Inde len ojedinele.
Ďakujem
Dobry den vsetkym vinohradnikom
tiež som tento rok spozoroval usychanie strapcov ale nie cele strapce ale len urcite casti. Predpokladal som ze to nie je perenospora ako v roku 2023 ked cca 30 percent strapcov bolo zasiahnutych. Prikladam foto zasiahnuteho strapu. Mozete prosim potvrdit ci sa tiez jedna o zlate zltnutie? Dakujem pekne za odpoved a prajem vela uspechov vo vasej praci. Som vasim vasnivym sledovatelom videi ktore su urcite velkym prinosom pre vsetkych malych vinarov.