Aparatúra na meranie síry – jednoduchá

165.00 

Základná aparatúra na meranie voľnej a celkovej síty vo víne.
Pre rozšírený popis kliknite na produkt.

 

Katalógové číslo: 10 Kategória:

Základná aparatúra na meranie voľnej a celkovej síry vo víne.
Voľba pre vinárov, ktorí chcú lacnejšiu verziu aparatúry, uchytenie danej byrety odporúčame pomocou laboratrneho držiaku, alebo obyčajného štipca na prádlo pripevneného o pevný bod.

Celý set obsahuje:

  • byretu
  • dve pipety – 50 ml pipetu na víno a 5 ml pipetu na kyselinu
  • dávkovač na indikátor
  • titračnú banku
  • roztoky potrebné na meranie (jód, kyselina, škrob – všetky v objeme 500 ml)

Ako bonus pridávame zalaminátované tabuľky na určenie hodnôt voľnej a celkovej síry.

Daná aparatúra je určená na meranie obsahu voľnej a celkovej síry bieleho, ružového a červeného vína.

Oxid siričitý je vo víne prítomný vo forme voľnej a viazanej. Voľný oxid siričitý je vo víne prítomný vo forme kyseliny siričitej a hydrogénsiričitanového alebo siričitanového aniónu. Viazaný oxid siričitý je  možné z vína uvoľniť alkalickou hydrolýzou. Súčtom voľného a viazaného oxidu siričitého je celkový oxid siričitý.

Oxid siričitý je najvýznamnejší antioxidant vo vinárskej výrobe. Vyznačuje sa silnými redukčnými, antimikrobiálnymi a konzervačnými vlastnosťami. Redukčne pôsobí hlavne na polyfenoly, farbivá a triesloviny.

Postup stanovenia voľného oxidu siričitého

Princíp metódy

Stanovenie voľného oxidu siričitého sa robí priamou jodometrickou titráciou, pri ktorej sa voľný oxid siričitý oxiduje jódom.

Postup stanovenia voľného oxidu siričitého

Stanovenie voľného oxidu siričitého sa robí bezprostredne po otvorení vzorky. Ak analyzujeme sýtené vína, je potrebné pred stanovením odstrániť z nich oxid uhličitý (vytrepaním, prefiltrovaním cez filtračný papier s väčšou priepustnosťou).

Do 250 ml Erlenmeyerovej banky napipetujeme 50 ml analyzovanej vzorky vína tak, aby sa koniec pipety dotýkal dna banky, potom rýchlo pridáme 5 ml roztoku kyseliny sírovej a 5 ml roztoku škrobu. Titrujeme roztokom jódu za stáleho miešania do prvého modrého sfarbenia, ktoré sa udrží 10 – 15 sekúnd.

Pri analýze červených vín je farebný prechod ťažko postrehnuteľný, preto sa veľmi intenzívne sfarbené červené vína odporúča zriediť destilovanou vodou v pomere 1:1 alebo 1:2, zo zriedenej vzorky odoberieme 50ml na analýzu a titrujeme dovtedy, kým sa vo sfarbení analyzovaného roztoku objaví modrofialový odtieň, ktorý vydrží aspoň 15 sekúnd. Farebný prechod je lepšie pozorovateľný, ak sa analyzovaná vzorka osvetluje zdola alebo zboku svetelným zdrojom.

Následne si odčítame spotrebu jódu na byrete a podľa tabuľky určíme obsah voľnej síry vo víne. Ak sme vzorku riedili vodou následne vynásobíte dvomi(pri riedení 1:1), alebo tromi (pri riedení 1:2).

Postup stanovenia celkového oxidu siričitého

Princíp metódy

Stanovenie je založené na poznatku, že viazaná forma SO2 podlieha v alkalickom  prostredí  hydrolýze, pričom sa uvoľňujú siričitanové ióny, ktoré sú priamo určiteľné titráciou roztokom jódu.

Postup stanovenia celkového oxidu siričitého

Do 200 ml Erlenmeyerovej banky napipetujeme 25 ml roztoku KOH pridáme 50 ml analyzovaného vína tak, aby bol koniec pipety ponorený do roztoku hydroxidu. Banku zazátkujeme, alebo prekryjeme, obsah krúživým pohybom premiešame a necháme 15 minút postáť. Za daný čas sa viazaný SO2 v alkalickom prostredí uvoľní. Potom pridáme  15 ml roztoku kyseliny sírovej a 10 ml roztoku škrobového indikátora a roztok okamžite titrujeme roztokom jódu do modrého zafarbenia, ktoré sa musí udržať 15 sekúnd.

Pri analýze červených vín je farebný prechod ťažko postrehnuteľný, preto sa veľmi intenzívne sfarbené červené vína odporúča zriediť destilovanou vodou v pomere 1:1 alebo 1:2, zo zriedenej vzorky odoberieme 50ml na analýzu a titrujeme dovtedy, kým sa vo sfarbení analyzovaného roztoku objaví modrofialový odtieň, ktorý vydrží aspoň 15 sekúnd. Farebný prechod je lepšie pozorovateľný, ak sa analyzovaná vzorka osvetluje zdola alebo zboku svetelným zdrojom.

Následne si odčítame spotrebu jódu na byrete a podľa tabuľky určíme obsah celkovej síry vo víne. Ak sme vzorku riedili destilovanou vodou následne vynásobíte dvomi (pri riedení 1:1), alebo tromi (pri riedení 1:2).

YouTube player
Hmotnosť3 kg
Rozmery80 cm

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Aparatúra na meranie síry – jednoduchá”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Možno by sa Vám páčilo…