Popis výrobku:
Sorbol je sorban draselný (E 202) v potravinárskej kvalite. Je biely, s perleťovým povrchom vo forme malých peletiek.
Je senzoricky neutrálny.
Slúži na stabilizáciu vína, piva, ovocných štiav a iných potravín proti vzniku sekundárneho kvasenia. Sorbol je draselná
soľ kyseliny sorbovej. Kyselina sorbová je mastná kyselina s krátkym reťazcom. Podobné mastné kyseliny sa vyskytujú
prirodzene v potravinách. Sorban draselný sa tiež používa ako neškodný konzervačný prostriedok v mnohých
potravinách. Pre použitie vo vinárstve má obmedzené použitie – je potrebné dodržiavať príslušné vinárske zákony
a vyhlášky. Pri fľašovaní Sorbol poskytuje trvalú ochranu pred kvasinkami a hubami. Sorban draselný neúčinkuje proti
baktériám a preto je potrebné zabezpečiť dostatočné zasírenie vína. 134 mg sorbanu draselného zodpovedá 100 mg
kyseliny sorbovej.
Dávkovanie a aplikácia:
Odporúčané a zároveň maximálne povolené dávkovanie je 27g Sorbol-u/100 l produktu, t.j. 270 mg/l v konečnom
produkte (víno, pivo, ovocná šťava). Neodporúčame rozpúšťanie Sorbol-u vopred v čiastočnom množstve produktu.
Sorbol by sa mal pridať priamo do nádrže počas miešania, aby sa zabránilo prílišnému vniknutiu kyslíka do produktu.
V procese aplikácie prípravku do vína by sa mala venovať osobitná pozornosť správnej hladine voľného SO2. Obsah
voľného SO2 musí byť stabilný a v požadovanej koncentrácii. Konštantný obsah voľného SO2 vo víne by mal byť aspoň
40 mg/ l. Sorbol by sa mal pridať aspoň jeden deň pred fľaškovaním, aby sa zabezpečila dokonalá distribúcia v
produkte.
Skladovanie: Chráňte pred pachmi a vlhkosťou. Otvorené balenie čím skôr uzavrite.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.