Príspevok

Zlaté žltnutie viniča a tretí postrek po kvete BBCH 73 – 75

Zlaté žltnutie viniča a tretí postrek po kvete BBCH 73 – 75

Po tom čo som 1x odstránil vrcholce viniča som urobil druhý postrek po kvete a to 25.06. 2025. Postrek som vykonal skoro ráno o 5,20 hod. Použil som tie prípravky, ktoré som spomínal a to:

Champion 50 WG – kontaktný proti peronospóre. Tlak peronospóry je už dlhodobo nulový, jednoducho v suchom a teplom počasí sa táto choroba nešíri.
Vivando – systémový proti múčnatke
Kumulus – kontaktný proti múčnatke
Dvojkombináciu proti múčnatke som použil, pretože tlak múčnatky je dlhodobo signalizovaný ako silný.
Listové hnojivé Humix univerzal.
Biologické zmáčadlo Agrovital.

Teraz nastal aj vhodný čas na postrek proti plesni sivej pred uzatváraním strapcov. Ja som v tomto období použil vlani kontaktný prípravok Magnicur Quick, alebo Teldor 500 SC. Tohto roku, vzhľadom na priebeh počasia a dlhodobo trvalú signalizáciu nulového tlaku plesne sivej, postrek pred uzatváraním strapcov proti tejto chorobe vynechám.

Vo vinohrade potom, čo som urobil zelené práce a druhý postrek po kvete, nastal krátky pracovný pokoj. Toto obdobie pracovného pokoja som využil na to, že som si z ČR objednal nový systémový postrek proti peronospóre Zorvec Vinabel. Na 100 litrov bola cena 50 ml balenia aj s dopravou 16 eur.

Takže na tretí postrek po kvete, ktorý chcem urobiť na 13 deň od druhého postreku po kvete (25.06. 2025) a to 08.07. 2025 mám pripravené nasledovné prípravky:

Zorvec Vinabel – systémový postrek proti peronospóre 1 x
Vivando – systémový proti múčnatke 2x
Listové hnojivo pridám Humix univerzal 2x
Biologické zmáčadlo Agrovital 2x

Kontaktný prípravok napr. Kumulus proti múčnatke nepoužijem, pretože teploty sú vysoké a pri postreku viniča kontaktnými prípravkami je odporúčaná teplota ovzdušia v rozmedzí od +15°C do +25°C, aby nedochádzalo k zbytočnému vypaľovaniu alebo vysušovaniu rastlín a k vzniku úpalu na hrozne.

Zlaté žltnutie viniča

V druhej časti svojho príspevku, by som sa chcel venovať inému závažnému problému, ktorý dorazil aj do môjho vinohradu a to zlaté žltnutie viniča. Doteraz som toto ochorenie vo svojom vinohrade nevidel, k celému problému ma postupne priviedlo to, že po kvete vinohradu a po zastriekaní viniča po kvete, som spozoroval zoschnutie viacerých strapcov na viniči, ako keby boli zasiahnuté peronospórou. No peronospóra vzhľadom na suché a teplé počasie podmienky na šírenie vôbec nemala.

Z daného dôvodu som si myslel, že je to nejaká fyziologická porucha v dôsledku ranných nízkych teplôt počas kvitnutia hrozna. Neskôr som sa stretol s tvrdením, že aj vysoké denné teploty počas kvitnutia môžu spôsobiť uschnutie strapiny hrozna.

Najviac ma znepokojila informácia od kolegu vinohradníka zo Svätého Petra, ktorý v diskusnom fóre napísal, že zosychanie strapcov môžu mať na svedomí cikády. Cikáda bola zavlečená do Európy zo Severnej Ameriky. Fytoplazma bola nájdená v slinných žľazách infikovaného hmyzu. Práve fytoplazmy sú zodpovedné za chorobu zlaté žltnutie viniča. Fytoplazmy sú jednobunkové prokaryotické mikroorganizmy bez bunkovej steny. Sú zaraďované k baktériám. Fytoplazma sa šíri infikovanými sadenicami viniča a prostredníctvom cikád.

Fytoplazma je lokalizovaná v cievnych zväzkoch napadnutého viniča, odkiaľ je prijímaná cikádami pre ďalší prenos. Prostredníctvom cikády sa šíri priemernou rýchlosťou 5–10 km za rok. Očká bez príznakov môžu hostiť vajíčka cikád, tak aj pôvodcu ochorenia. Cykáda má jednu generáciu do roka. Prezimujúcim štádiom cikád sú vajíčka nakladené do kôry dvojročného dreva viniča od konca júna.

Cikáda má 5 larválnych vývojových stupňov: instarov, ktorých vývoj začína od polovice mája do polovice júna. Pohlavne dospelé jedince – imága sa objavujú koncom júna a vyskytujú sa do polovice októbra. Larválne štádiá aj pohlavne dospelé jedince – imága sú schopné získať fytoplazmu, ale samčeky sú v prenose ochorenia účinnejšie ako samičky. Schopnosť infekcie sa predpokladá počas celého života jedinca, ale nie je žiadny dôkaz prenosu z pohlavne dospelé jedince – imága na vajíčko.

No a teraz niečo k príznakom ochorenia. Na listovej čepeli pozorujeme farebné škvrny, ktoré sa postupne zväčšujú až nakoniec splývajú, sú nepravidelné alebo ohraničené žilkami od zelených častí. Pri ochorení dochádza k uschýnaniu a opadu kvetenstva. Výhonky sú tenké, prevísajúce, počas zimy tmavnú a opadávajú. Ak príde k neskoršej infekcii strapec sa vyvíja nepravidelne a bobule sa scvrkávajú. Napadnuté bobule hrozna majú nižšiu cukornatosť a vyšší obsah kyselín. Je dôležité uviesť, že fytoplazma – pôvodca choroby zlaté žltnutie viniča, sa nešíri pomocou náradia, ale len pomocou určitého druhu cikád.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts