Príjemný deň, chcela by som sa opýtať. Odkalovali sme mušt enzýmom Rapidase Clear, stiahli sme ho z kalov. Máme následne pridať bentonit? Alebo už môžeme pridať kvasinky.
Ďakujem za odpoveď.
s úctou.
ak mate mušt odkaleny od kalov, odkaleny mušt mozete zakvasit s kvasinkami a pridat vyzivu a zahajit fermentaciu
@peter-porubsky z najväčších kalov sme ho stiahli, niečo sa určite ešte usadí, myslím však, že iba minimum. Ďakujem za odpoveď Pán Porubský.
Ste odvážni vinari ze robíte odkalenie pomocou enzýmu. Tu sa najčastejšie urobí taka chyba, ze mušt velmi odkalia, je úplne číry a to nie je dobre. Musí byt trochu zabalený, vtedy je to dobre. Prajem veľa úspechov v praci.
@peter-porubsky chceli sme vyskúšať aj niečo iné, ako odkalovanie bentonitom. Zatiaľ vyzerá všetko v poriadku a budúce vínko si pekne "poprdkáva". My ďakujeme, že zdieľate Vaše skúsenosti a znalosti, nesmierne nám to pomáha.