Dobrý deň,
rád by som Vás poprosil o radu ohľadom odkalenia muštu. Som začínajúci vinár (pred troma rokmi sme kúpili vinicu na tokaji) a učíme sa dorábať víno aj za pomoci rád lokálnych vinárov. Časť z nich dorába víno podobným spôsobom, ako to prezentujete Vy vo vaších videách a zopár ďaľších vinárov zas dorába víno pôvodným (starým spôsobom). Nechávaju rmut macerovať do 24h, mušt neodkaľujú a využívajú spontánne kvasenie (bez dodania kvasinek a výživy). Nefiltrujú ani víno ale ho nechávajú po druhej stáčke v tankoch (alebo sudoch), kde sa víno samo odkalí usadením kalov po dlhšej dobe. Chuťovo sú pre mňa tieto vína plnšie a aromatickejšie.
Minulý a predminulý rok sme dorobili biele víno týmto pôvodným spôsobom v priemernej kvalite (v minuloročnom víne sa objavila sirka ktorú nám sused vinár "vyliečil").
Prosím Vás o radu či pri tomto pôvodnom spôsobe výroby bieleho vína je odkalenie muštu možné a potrebné (bez toho aby sme doň potom museli dodávať kvasinky a výživu), a či toto odkalenie prinesie nejaké benefity z pohľadu kvality.
Ďakujem
Akonáhle mušt odkalíte, odoberáte z neho časť živín a veľké množstvo pôvodných kvasiniek. Ak by ste po odkalení nepridali do muštu čisté kultúry kvasiniek a živnú soľ, mohlo by sa stať, že by vám mušt neprekvasil do sucha a vo víne by ste mali zvyškový cukor.
@peter-porubsky Ďakujem za opdpoveď. Strapinu odstraňujeme, pretože hrozno melieme pomocou mlynkoodstopkovača s čerpadlom. Tiež podľa vašej rady nebudeme tento rok biely rmut macerovať, nakoľko hrozno nie je na sto precentne zdravé - bolo poškodené múčnatkou (prišli sme o cca 50% úrody)