Zdravím, Potreboval by som poradiť ohľadom vína, ak by to bolo možné, ďakujem. Víno som pred zimou prefiltroval a zasíril na 40mg/l. Všetko bolo v poriadku až donedávna. Teplota v pivnici vystúpila na 12° a víno začalo kvasiť. Ako môžem zastaviť kvasenie v demižéone, lebo chcem flašovať. Veľmi pekne Vám ďakujem.
Nakoľko Vám víno s príchodom teplých dní začalo kvasiť tak predpokladám, že máte v ňom zvyškový cukor. Skontrolujte si to pomocou hustomeru, alebo rozborom. Okrem zvyškového cukru tam asi máte aj väčšie množstvo kvasiniek. Neviem aké filtračné dosky ste použili pri filtrácii vína? Ale ak víno začalo kvasiť tak kvasinková kontaminácia vína je tam prítomná. Doporučujem urýchlene spraviť filtráciu vína na sterilných doskách napr. ST – 7N. Pred filtráciou dôkladnú sanitáciu všetkého čo príde do styku s vínom po filtrácii. Víno po filtrácii zasíriť na 50 mg/lit., po troch dňoch po filtrácii síru vo víne skontrolovať a ak síra poklesne pod 50 mg/lit, znovu víno dosíriť na 50 – 55 mg/lit. Počkať ďalších cca 5 dní, sledovať či je už víno stabilné, či nakvášanie nepokračuje, ak nie, skontrolovať síru znova, dosíriť na cca 50 -55 mg/lit a víno je pripravené na fľašovanie. Ja by som pridal aj konzervačnú látku Vinosorb neu, ktorá zabezpečí v množstve 27 g/ hl že víno sa minimálne 5 – 7 mesiacov nerozkvasí.
Dobrý deň,
chcel by som radu ohľadom kvasiaceho muštu. Z kapacitných dôvodov som musel využiť dve 50litrové demižóny na ten istý mušt. Aktuálne prebieha 3.deň fermentácie a získal som novú nádobu s plávajúcim vrchnákom.
Otázkou je, či počkať kým sa ukončí fermentácia a až potom pretiahnuť už zasírené mladé víno do spoločnej nádoby , alebo mušt pretiahnuť pomocou čerpadla počas fermentácie.
ďakujem za radu.