Poprosím o názor, kedy je najvhodnejšie pridať baktérie JMF. Chystám sa to urobiť prvý krát (Frankovka modrá).
Sú rôzne zázory: po ukončení fermentácie (aby tam už nebol cukor), ale aj priamo do rozbehnutej fermentácie, alebo pri dokvášaní.
Udržanie nízkej síry a dostatočnej teploty dodržím.
Ja som za pridavanie bakterii jmf po skončení fermentacie.
Dajte si pozor na teplotu, aby vám neklesla počas jmf pod 18.0 stupňov, co by mohlo jmf zastavit.
Ešte by ma zaujímal názor ako baktérie apliovať.
Kúpim v Pezinku, kým dôjdem domov sú akurát rozmrazené.
Čo ďalej?
Som z Lučenca, cesta mi trvá 2,5 hodiny.
Ak dodržíte to čo predpisuje výrobca baktérií jmf tak určite budú fungovať dobre. Je viacero typov baktérií od rôznych výrobcov.
Dôležitá je teplota, voľná síra, pH. Určite pomôže občasné premiešanie vína a sledovanie pH.
Vlani sme o tom písali ako si pomocou pH a senzorického posúdenia určiť koniec jmf.
Červené vína a jablčno-mliečna fermentácia - vinoavinarstvo.sk
Jablčno–mliečna fermentácia v podmienkach malovýroby - vinoavinarstvo.sk