Upozornenia
Vymazať všetko

JMF

5 Príspevky
2 Užívatelia
0 Reactions
83 Zobrazení
(@jarino)
Zberač
Prihlásený: 1 rok pred
Príspevky: 17
Zakladateľ témy o  

Poprosím o názor, kedy je najvhodnejšie pridať baktérie JMF. Chystám sa to urobiť prvý krát (Frankovka modrá).

Sú rôzne zázory: po ukončení fermentácie (aby tam už nebol cukor), ale aj priamo do rozbehnutej fermentácie, alebo pri dokvášaní.

Udržanie nízkej síry a dostatočnej teploty dodržím.



   
Citát
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Vinársky učeň
Prihlásený: 1 rok pred
Príspevky: 77
 

Ja som za pridavanie bakterii jmf po skončení fermentacie.

Dajte si pozor na teplotu, aby vám neklesla počas jmf pod 18.0 stupňov, co by mohlo jmf zastavit.



   
OdpovedaťCitát
(@jarino)
Zberač
Prihlásený: 1 rok pred
Príspevky: 17
Zakladateľ témy o  

Ešte by ma zaujímal názor ako baktérie apliovať.

Kúpim v Pezinku, kým dôjdem domov sú akurát rozmrazené.

Čo ďalej?



   
OdpovedaťCitát
(@jarino)
Zberač
Prihlásený: 1 rok pred
Príspevky: 17
Zakladateľ témy o  

Som z Lučenca, cesta mi trvá 2,5 hodiny.



   
OdpovedaťCitát
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Vinársky učeň
Prihlásený: 1 rok pred
Príspevky: 77
 

Ak dodržíte to čo predpisuje výrobca baktérií jmf tak určite budú fungovať dobre. Je viacero typov baktérií od rôznych výrobcov.
Dôležitá je teplota, voľná síra, pH. Určite pomôže občasné premiešanie vína a sledovanie pH.
Vlani sme o tom písali ako si pomocou pH a senzorického posúdenia určiť koniec jmf.

Červené vína a jablčno-mliečna fermentácia - vinoavinarstvo.sk

Jablčno–mliečna fermentácia v podmienkach malovýroby - vinoavinarstvo.sk



   
OdpovedaťCitát
Zdieľajte: