Dobrý deň prajem.
Prosím vás o pár rád ohľadom enzymov .
Moj plán je po obrati hrozna a zomleti by som chcel robiť maceraciu bieleho mustu enzymom. Ale budem potrebovať aj dokyslit lebo je tam dosť vysoké ph okolo 3,9. A keďže je ešte stále dosť teplo tak by som aj zasiril borkenom, aka je postupnosť týchto krokov. Myslím si, že keď zasirim 10g/ha potom dokyslim kyselinou vinnou tak enzym na vylysnost nebude mať žiadny účinok. Prosím poraďte. Ďakujem a veľa zadaru pri oberacke.
Síra neovplyvňuje účinok enzýmu. Účinok enzýmu ovplyvňuje vysoká a nízka hodnota pH. Preto treba hodnotu pH rmutu upraviť na cca 3.4.
Chcem len podotknúť, že tá hodnota pH 3.9 sa mi zdá veľmi vysoká. Máte správne nakalibrovaný pH meter? Sondu na pH metri máte v poriadku? Kedy ste ju menili naposledy?
Pred nedávnom som si kúpil PH meter, píšu že má vraj autokalibraciu, ale sú tam aj roztoky 4,01 a 7,00 sa mi zdá. Čiže mal by som ho skalibrovat ? Čiže ako prvé dokyslim na ph3,4 potom pridáme ten borken a potom enzym ?
@valek-miroslav74 síru môžete dať aj prvú. Ale ten pH meter si okalibrujte. Autokalibracia neznamena, ze sa nakalibruje sam od seba, ale ze rozpozna roztoky ph 7 a 4 automaticky, ked ich don date. Kazdy ph meter treba kalibrovat. Aspon 1x za tyzden tonurobte, ked ho pouzuvate. Ked ho uz odlozite bokom, majte ho vzdy v uchovavacom roztoku, inak vam sonda degraduje rychlejsie.
Ďakujem Vám veľmi pekne pán Porubsky . Ešte že máme my začínajúci vinári takého človeka ako vy . Ste poklad .
Ďakujem