Je vinic chory, ale...
 
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Je vinic chory, alebo mu nieco chyba?

13 Príspevky
4 Užívatelia
2 Reactions
566 Zobrazenia
(@pavol1)
New Member
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 2
Topic starter o  
  • Posleny tyzden sa mi mlady vinic zacal spravat cudne. Mlade vyhonky su zakrpatene, schnu listom okraje. Niekto vravel ze vyzera ako spalenw mrazom (lenze je jun), alebo ze peronospora, prip. ze ro je Stolbur vinica. Uz vyvinute listy vyzeraju zdravo, zatial.

   
Citácia
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Eminent Member
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 41
 

Niečo podobné som videl:

1. Keď družstevníci postriekali obilie proti burine a vietor odvial postrek až na vinohrad.

2. Keď za veľkých horúčav kamarát postriekal vo vinici zelinu a výpary poškodili aj vinič.

Nemôže to súvisieť s niečím takým, Stolbur viniča?

Podľa obrázku neviem presne určiť, mám s nim malé skusenosti.


   
Pavol1 reacted
OdpovedaťCitácia
(@pavol1)
New Member
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 2
Topic starter o  

Dakujem za odpoved.
Nepostrekovalo sa v okoli. 

Tak uvidim ako sa to dalej bude vyvijat.


   
OdpovedaťCitácia
(@wardarya06)
Active Member Customer
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 12
 

Dobrý deň. Prosím o radu. Čo mám urobiť s hroznom, keď na jednom výhonku s dvomi strapcami sa na listoch objavili škvrny, ktoré ja neviem identifikovať. Viď foto. Ďakujem


   
OdpovedaťCitácia
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Eminent Member
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 41
 

Dobrý deň, vyzerá to ako skôr zastavená peronospóra.


   
OdpovedaťCitácia
(@vpokluda)
New Member
Prihlásený: pred 7 mesiacov
Príspevky: 1
 
Loni na jaře jsem si vysadil několik hlav kontejnerovaných sazenic Solarisu.
Loni sazenice krásně narostly. Letos postupně začne žloutnout listí a nakonec postupně jednotlivé hlavy usychají.
Posílám fotky. Nevíte prosím v čem by mohl být problém?
Předem Vám moc děkuji za jakoukoliv informaci.

   
OdpovedaťCitácia
(@wardarya06)
Active Member Customer
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 12
 

Dobrý deň. Chcem Vás poprosiť o radu ako mám na jar zastrihnúť (zrezať) koreň Šardoné. Viď foto. Ďakujem a prajem v tomto roku veľa zdravia a pestovateľských úspechov. 🍷 


   
OdpovedaťCitácia
(@wardarya06)
Active Member Customer
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 12
 

.....ešte jeden obrázok....


   
OdpovedaťCitácia
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Eminent Member
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 41
 

@wardarya06 Chardonnay najlepšie rodí na 4 - 8 očku (puku).
Drevo vášho Chardonnay vyzerá vo veľmi dobrej kondícii.
Vo všeobecnosti sa odporúča rezať Chardonnay na 8 - 10 očiek na meter štvorcový pôdy, ak sa robí rez na množstvo úrody.
Ak sa robí rez na kvalitu hrozna, tak sa odporúča rez na 5-6 očiek na meter štvorcový.
Ja by som vo vašom prípade urobil rez na dva ťažne s 5 - 6 očkami, do každej strany od osi koreňa.
Dôležité je si uvedomiť pri Chardonnay, že je citlivé na chladné počasie počas kvitnutia a na prehnojenie dusíkom.


   
OdpovedaťCitácia
(@wardarya06)
Active Member Customer
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 12
 

@peter-porubsky Dobrý deň. Veľmi pekne ďakujem za radu a odpoveď. Urobím tak ako mi odporúčate. Ja sa v tom ešte nevyznám. Málo a krátko sa venujem pestovaniu viniča cca 3-4 roky. Vlani som sa držal Vašich odporúčaní z videí a dobre sa darilo. Aj úroda bola dobrá. Srdečná vďaka a veľa zdravia prajem. 🍷


   
OdpovedaťCitácia
(@wardarya06)
Active Member Customer
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 12
 

Dobrý deň.

V úvode Vám pán inžinier gratulujem k počtu získaných členov fóra vínoavinarstvo.sk

Myslím si, že je to výsledok Vašej odbornej práce. Aj ohľadom kvalitných videí a  profesionálnych odpovedí na tomto fóre.

Ďalej Vás chcem poprosiť o radu. Posledné dva roky som používal ako základný postrek "Cabrio-Top" . Asi by som to mal zmeniť kvôli rezistencie viniča. Vedel by ste mi poradiť aký postrek mám použiť od začiatku v tomto roku a či je dostať v predaji aj v malom balení ?

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

skala

 


   
OdpovedaťCitácia
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Eminent Member
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 41
 

@wardarya06  Odporucam si pozrieť video z 21.1.2025 postrekovy plán vo vinohrade na rok 2025 a video postrek zeliny v medziradi.
Vám by som doporučil nahradiť Cabriotop s postrekmi, ak ste ich vlani nepoužívali, a to Profiler na perenosporu a Vivando na mucnatku.
Ja ich tohto roku musím vynechať z dôvodu možnosti vzniku rezistencie a nahradím ich s postrekmi Orvego a Dynali.
Cabrio top bol veľmi dobrý postrek, no už je zakázaný.


   
OdpovedaťCitácia
(@wardarya06)
Active Member Customer
Prihlásený: pred 10 mesiacov
Príspevky: 12
 

Dobrý deň.

Ďakujem za odpoveď. Použijem tieto postreky. Videjko som videl. Super.

S pozdravom skala 🍷 


   
OdpovedaťCitácia
Zdieľať: