- Posleny tyzden sa mi mlady vinic zacal spravat cudne. Mlade vyhonky su zakrpatene, schnu listom okraje. Niekto vravel ze vyzera ako spalenw mrazom (lenze je jun), alebo ze peronospora, prip. ze ro je Stolbur vinica. Uz vyvinute listy vyzeraju zdravo, zatial.
Niečo podobné som videl:
1. Keď družstevníci postriekali obilie proti burine a vietor odvial postrek až na vinohrad.
2. Keď za veľkých horúčav kamarát postriekal vo vinici zelinu a výpary poškodili aj vinič.
Nemôže to súvisieť s niečím takým, Stolbur viniča?
Podľa obrázku neviem presne určiť, mám s nim malé skusenosti.
Dakujem za odpoved.
Nepostrekovalo sa v okoli.
Tak uvidim ako sa to dalej bude vyvijat.
Dobrý deň. Prosím o radu. Čo mám urobiť s hroznom, keď na jednom výhonku s dvomi strapcami sa na listoch objavili škvrny, ktoré ja neviem identifikovať. Viď foto. Ďakujem
Dobrý deň, vyzerá to ako skôr zastavená peronospóra.
Loni sazenice krásně narostly. Letos postupně začne žloutnout listí a nakonec postupně jednotlivé hlavy usychají.
Posílám fotky. Nevíte prosím v čem by mohl být problém?
Dobrý deň. Chcem Vás poprosiť o radu ako mám na jar zastrihnúť (zrezať) koreň Šardoné. Viď foto. Ďakujem a prajem v tomto roku veľa zdravia a pestovateľských úspechov. 🍷
@wardarya06 Chardonnay najlepšie rodí na 4 - 8 očku (puku).
Drevo vášho Chardonnay vyzerá vo veľmi dobrej kondícii.
Vo všeobecnosti sa odporúča rezať Chardonnay na 8 - 10 očiek na meter štvorcový pôdy, ak sa robí rez na množstvo úrody.
Ak sa robí rez na kvalitu hrozna, tak sa odporúča rez na 5-6 očiek na meter štvorcový.
Ja by som vo vašom prípade urobil rez na dva ťažne s 5 - 6 očkami, do každej strany od osi koreňa.
Dôležité je si uvedomiť pri Chardonnay, že je citlivé na chladné počasie počas kvitnutia a na prehnojenie dusíkom.
@peter-porubsky Dobrý deň. Veľmi pekne ďakujem za radu a odpoveď. Urobím tak ako mi odporúčate. Ja sa v tom ešte nevyznám. Málo a krátko sa venujem pestovaniu viniča cca 3-4 roky. Vlani som sa držal Vašich odporúčaní z videí a dobre sa darilo. Aj úroda bola dobrá. Srdečná vďaka a veľa zdravia prajem. 🍷
Dobrý deň.
V úvode Vám pán inžinier gratulujem k počtu získaných členov fóra vínoavinarstvo.sk
Myslím si, že je to výsledok Vašej odbornej práce. Aj ohľadom kvalitných videí a profesionálnych odpovedí na tomto fóre.
Ďalej Vás chcem poprosiť o radu. Posledné dva roky som používal ako základný postrek "Cabrio-Top" . Asi by som to mal zmeniť kvôli rezistencie viniča. Vedel by ste mi poradiť aký postrek mám použiť od začiatku v tomto roku a či je dostať v predaji aj v malom balení ?
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
skala
@wardarya06 Odporucam si pozrieť video z 21.1.2025 postrekovy plán vo vinohrade na rok 2025 a video postrek zeliny v medziradi.
Vám by som doporučil nahradiť Cabriotop s postrekmi, ak ste ich vlani nepoužívali, a to Profiler na perenosporu a Vivando na mucnatku.
Ja ich tohto roku musím vynechať z dôvodu možnosti vzniku rezistencie a nahradím ich s postrekmi Orvego a Dynali.
Cabrio top bol veľmi dobrý postrek, no už je zakázaný.
Dobrý deň.
Ďakujem za odpoveď. Použijem tieto postreky. Videjko som videl. Super.
S pozdravom skala 🍷