Bolo by možné niekde vysvetliť ako sa používa a funguje ta plášťová nerezová nádoba s riadeným chladením? Existuje nejaký vzorec alebo tabuľka na základe ktorej je možné zistiť Akú teplotu produkuje určité množstvo vína? Napr. 400l pri búrlivom kvasení toľko a toľko…. a napr. 1000l toľko a toľko…. alebo sa riadiť len nejakým inertným teplomerom? Alebo teplomerom nalepeným na nádrži?
Nádoba funguje tak, že má dvojitý plášť cez, ktorý preteká studená voda, ktorú na základe teploty vína prepúšťa automatický ventil. V plastových nádobách používame na chladenie nerezového hada, cez ktorý tečie chladná voda, ktorú prepúšťa automatický ventil na základe teploty vína. O ventile sme hovorili v jednom videu, keď boli videá na tému fermentácie.
Vzorec na teplotu vplyvom fermentácie nepoznám a okrem toho by bol veľmi zložitý . Pri regulovanom priebehu kvasenia je čidlo teplomeru ponorené v kvasiacom mušte a na základe nastavenej teploty v riadiacej jednotke riadiaca jednotka otvára alebo zatvára prietok chladiacej vody.