Sur-lie
Quote from Peter Porubský on ,Dobrý deň p. ing. Porubský. Chcem sa spýtať, ako postupujete po ukončení vyzrievania sur lie metódou. Zasírite ho a potom klasicky vyčírite a prefiltrujete? Alebo inak? Ďakujem. Ďakujem aj za všetky rady, veľmi mi pomohli.
Po ukončení miešania vína na jemných kvasniciach a senzorickom posúdení vína, už nie je vhodné nechať víno na jemných kvasniciach, lebo kvalitatívne už nerastie, je potrebné stiahnutie vína z jemných kalov a súčasné zasírenie, napríklad cez plátkovú síru. Je možné víno aj zasíriť tekutou sírou a následne stiahnuť z jemných kalov. Určite sa s čírením vína neponáhľajte a realizujte ho až po určitom odstátí vína, aby ste mohli vybrať vhodný spôsob vyčírenia vína, k tomu treba okrem analytického rozboru aj senzorické posúdenie.
Dobrý deň p. ing. Porubský. Chcem sa spýtať, ako postupujete po ukončení vyzrievania sur lie metódou. Zasírite ho a potom klasicky vyčírite a prefiltrujete? Alebo inak? Ďakujem. Ďakujem aj za všetky rady, veľmi mi pomohli.
Po ukončení miešania vína na jemných kvasniciach a senzorickom posúdení vína, už nie je vhodné nechať víno na jemných kvasniciach, lebo kvalitatívne už nerastie, je potrebné stiahnutie vína z jemných kalov a súčasné zasírenie, napríklad cez plátkovú síru. Je možné víno aj zasíriť tekutou sírou a následne stiahnuť z jemných kalov. Určite sa s čírením vína neponáhľajte a realizujte ho až po určitom odstátí vína, aby ste mohli vybrať vhodný spôsob vyčírenia vína, k tomu treba okrem analytického rozboru aj senzorické posúdenie.