Fórum

Forum Navigation
Please or Register to create posts and topics.

Meranie cukornatosti vína

Dobrý deň, som začínajúci vinár a zaujíma ma aký význam má obsah cukru v bielom víne, či je dôležité venovať sa tejto hodnote z hľadiska kvality vína a hlavne, ako v domácich podmienkach zmerať obsah cukru vo víne. Zaujíma ma to z dôvodu, že vo vinohrade, ktorý som "zdedil" su posadené odrody Leánka + Veltlín a z tíchto odrôd by malo byť výsledkom suché víno (také by som chcel dosiahnuť), mne sa však zdá, že víno je skôr polosladké (nie som odborník na degustáciu vína, je to len môj dojem)

Jednoduchou metódou na kontrolu zvyškového cukru vo víne je kontrola pomocou na to vhodného hustomeru, ktorý nájdete aj u nás v eshope.

Zvyškový cukor je dôležitý hlavne zo senzorického hľadiska, mnohí ľudia vyhľadávajú takéto vína. Na zvyškový cukor sa z technologického hľadiska naväzujú aromatické látky a zvyčajne takéto vína sa vyznačujú výraznou arómou.

Aby ste dosiahli suché víno, je treba zvládnuť dobre kvasný proces. Kontrolu priebehu kvasného procesu môžete realizovať pomocou uvedeného hustomeru a kvasnej krivky. Na túto tému nájdete na tejto stránke vhodné články.