Víno na kvasniciach
Quote from Peter Porubský on ,Dobrý deň p.Ing., prosím o radu. Mám nakvasené 100l bieleho vína ,,Zmeska,, odkalil som /Mostelgatine ,,Seporit / ,dal som suché aktívne kvasinky ,,CHardonnay..40g ,.po dokvasení môžem mušt nechať dlhšie na kvasinkách , alebo hneď stiahnuť?, čital som ,že pri ,, riadenom ,,kvasení vína po dokvasení stiahnuť z kalov,....,keď mám nechať dlhšie, kolko asi? Ďakujem
Ja doporučujem po 4 - 7 dňoch po dokvasení, stiahnuť víno z hrubých kvasničných kalov. To preto, že kvasinky z čistých kultúr rýchlejšie podliehajú rozkladu a mohli by vniesť do vína nežiadúcu príchuť. Ponechanie vína potom na jemných kvasničných kaloch je možné aj 14 dní. Pri technológii sur li, ich potom teba v pravidelných 3 -4 dňových intervaloch premiešavať bez prístupu vzduchu a po dosiahnutí požadovaných senzorických parametroch - pozitívne hodnotenie vína, stiahnuť víno z jemných kalov a zasíriť.
Dobrý deň p.Ing., prosím o radu. Mám nakvasené 100l bieleho vína ,,Zmeska,, odkalil som /Mostelgatine ,,Seporit / ,dal som suché aktívne kvasinky ,,CHardonnay..40g ,.po dokvasení môžem mušt nechať dlhšie na kvasinkách , alebo hneď stiahnuť?, čital som ,že pri ,, riadenom ,,kvasení vína po dokvasení stiahnuť z kalov,....,keď mám nechať dlhšie, kolko asi? Ďakujem
Ja doporučujem po 4 - 7 dňoch po dokvasení, stiahnuť víno z hrubých kvasničných kalov. To preto, že kvasinky z čistých kultúr rýchlejšie podliehajú rozkladu a mohli by vniesť do vína nežiadúcu príchuť. Ponechanie vína potom na jemných kvasničných kaloch je možné aj 14 dní. Pri technológii sur li, ich potom teba v pravidelných 3 -4 dňových intervaloch premiešavať bez prístupu vzduchu a po dosiahnutí požadovaných senzorických parametroch - pozitívne hodnotenie vína, stiahnuť víno z jemných kalov a zasíriť.