Pýtali ste sa nás, vinohradníctvo

Výsadba vinohradu

 Otázka:

 Chcel by som sa Vás spýtať niekoľko otázok ohľadom výsadby vinohradu. Dostal som vinicu po mojom starom otcovi v LV a jej vek je cca 45 rokov, preto som sa rozhodol že by bolo dobré ju vysadiť nanovo. V súčasnosti tam pestujeme odrody Frankovka Modrá, Rizling Vlašský a Pesecká Leanka, ja by som však chcel nasadiť úplne niečo nové. Preto sa Vás chcem spýtať aká odroda by bola vhodnejšia na rovinu (osobne by som chcel nasadiť: Cabernet Sauvignon, Rizling Rýnsky, Chardonnay, Frankovku Modrú, Dunaj), prípadne ktorá z týchto odrôd by bola vhodná na svahovitý pozemok (juhozápadná strana). Súčasne sa chcem spýtať či je potrebné najprv staré vinice úplne vyklčovať, mám namysli aj vytiahnutie vodiacich stĺpov a celý pozemok preorať, alebo existuje aj nejaká metóda ako ich vysadiť. Známy mi odporúča vyvŕtať diery vrtákom o priemer 20 cm a do nich sadiť mladé rastlinky. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

Porubský odpovedá:

Je málo údajov o mieste výsadby na ktorom chcete realizovať výsadbu novej vinice, ale na svahy by som ja vysadil modré odrody C. Sauvignon + Fr. modrú + Dunaj, biele odrody Chardonnay, Rizling rýnsky ako odrodu by som radšej zamenil za Sauvignon alebo Devín. Rozhodne by som vám doporučil tú prvú metódu, celú vinicu odstrániť, v rátane drôtenky a stĺpov, pôdu dobre vyhnojiť maštaľným hnojom 100 q na ha, všetko preorať čo najhlbšou orbou, nechať rok stáť a po roku pristúpiť k výsadbe viniča. Naštudujte si nové trendy v tvorbe podpornej konštrukcie pre vinohrady, alebo si to choďte pozrieť do Topoľčianok za Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o. kde sú takéto vinice už vysadené. Dôraz treba klásť na kvalitu štepov, radšej zaplatte viac za poriadne štepy, časom sa Vám táto investícia mnohonásobne vráti.

Renovacia vinice

Otázka:

Dobrý deň , chceli by sme zrenovovať vinicu o ktorú nebolo starané 3 roky , sme začiatočnici , vinica je zarastená v najbližších dňoch budeme kosiť , mám viac otázok na Vás odborníkov . 1. niektorý ker je zoschnutý , ale od koreňa ide výhonok a na ňom už rodí hrozienko , niekde som čítal že to je „divý výhonok “ a na nom nie je kvalitné hrozno, je to pravda ? da sa tohto vyhonku vypestovať kvalitné hrozno?
2.ako zisťiť odrodu viniča , našiel som asi 3 druhy rôznych listov tak asi 3 odrody .Niektore odrody maju skoro take isté listy ale ani som nenašiel neaky podrobnejší atlas na identifikaciu, pravdepodobne pojdem do knižnice pozrieť lebo nemôžem najst neaku dobru knizku o vinohradoch.
3. treba teraz uź neskorsie neako ten vinič ostrihať alebo zbaviť letorastov?Popripade neaky postrek treba aplikovať? Popripade spravím fotky ked tam najbližšie pôjdem a pošlem Vám ich? ďakujem veľmi pekne

Porubský odpovedá:

Dobrý deň

Odhadujem že obnova tejto vinice bude trvať miniálne 2 roky. Hneď na jeseň pristúpte k obmladzujúcemu rezu, ktorým si vytvoríte tvar viniča. To je rez pri ktorom sa odstráni všetko staré drevo.

Pri vyschnutých koreňoch treba posúdiť či výhonok vychádza z podpníka – samorodák, alebo z ušlachtilej časti viniča.

Podpník je americký hybrid – samorodák. Pri štepení viniča sa na túto podpníkovú časť naštepí ušľachtilý vinič vitis vínifera (rôzna odroda, napr Muller Thurgau…), robí sa to preto, že tento podpník je odolný voči chorobám, ktoré v minulosti ničili naše viniče.

Ak je výhonok z podpníka tak nie je vhodný na pestovanie hrozna. Podpníková časť je cca 20 cm nad zemou a odtiaľ pokračuje ušlachtilá časť, spoj týchto častí ma taký rozšírený okrúhly tvar.

Na identifikáciu odrôd doporučujem použiť Ampelografia od Doroty Pospíšilovej.

Vzhľadom na pokročilí termín už postreky nie je nutné aplikovať.

Doporučujem len vyčistenie radov od buriny a k rezu pristúpiť až na jeseň. Prebujnelú vrchnú časť viniča ostrihať – zbaviť vinicu vrcholcov.

Pokiaľ zrežete vrchnú časť viniča – vrcholce v týchto dňoch tak doporučujem zrealizovať umývací postrek mednatým a sírnatým prípravkom, čiže napríklad Kuprikol, Thiovit.

Je veľmi namáhavá práca vrátiť vinicu do pôvodného staavu, prajeme veľa úspechov.

Otázka:

Dobrý deň .
V prvom rade sa Vám chcem poďakovať za odpoveď a ochotu pomôcť mne aj ostatným začínajúcim aj pokročilým vinárom a vinohradníkom.
Chcel by som ešte upresniť a poprosiť Vás o pomoc na jednú otázku ohľadom renovacie vinice : Hrozno rastie iba na výhonkoch , a tie vyhonky idu úplne odspodu od koreňa viniča , aby som presne určil od kial idu som musel cca 5 cm pôdy odhrnúť, To je hrozno ktore nieje vhodne na výrobu vína? , dá sa len z týchto výhonkov obnoviť vinič? lebo zvyšok viniča je zoschnuty -bez listkov , bez plodov , ide z korena iba tento jeden výhonok ktorý je dlhý, s listami aj s plodmi , ďakujem, pekný deň

Porubský odpovedá:

Dobrý deň

Najlepšie by bolo keby ste dali sem do fóra, alebo nám poslali emailom fotku daného viniča.

Otázka:

Dobrý deň , ospravedlnujem sa dlhsi cas som tu nebol , nebol som ja ani vo vinohrade ale kamarati tam boli kosit a mam fotky uz tych vyhonkov , idu od korena s pod zeme .Je na nich pekne hrozno , a poslem este foto jedneho strapca a podla ten fotky je podla mna Chardonnay , poslem aj to mozno budete vediet viac .dakujem

Porubský odpovedá:

Podľa mňa sa jedná o výhonky ktoré vyrastajú z podpníka a tieto korene nie sú vhodné už na pestovanie viniča, škoda že ste nezachytili na fotografiách aj vrchnú časť vinohradu. Pravdepodobne budete musieť pristúpiť k radikálnemu riešeniu a to k vyklčovaniu vinohradu a k výsadbe nového. Ak máte možnosť tak sa ešte priamo vo vinohrade poradte s nejakým skúseným vinohradníkom, z vášho okolia.

Nálet chrobákov

 Otázka:

Dobrý deň!

Náhodou som narazil na Vašu stránku vinoavinarstvo. Bol som príjemne prekvapený jej vysokou fundovanosťou. Už som si aj od Vás na úvod objednal hustomer a chystám sa kúpiť aj PH-meter.
S hustomerom som bol prekvapený jeho veľkosťou. Pre jeho použite som si musel núdzovo vyrobiť merací valec z vodárskej trubky. Som malopestovateľ cca 450 hláv, 5 odrôd červené FM, RM a biele SA, RŠ a VZ. Hodnoty zbytkového cukru som nameral od 992,5 do 999, Voda z mestského vodovodu mala hodnotu 1000. Je pre to nejaké vysvetlenie?
Uvítal som testy vínomeru a hustomeru. Skúšali ste testy prípravkov Reagenz pre pomerne jednoduché zisťovanie voľnej síry, celkových kyselín a bielkovín /skúmavka, víno, prípravok a sfarbenie/?

Čo ma však najviac trápi a prečo hlavne píšem, sú vyžrané očká vo vinohrade obrázok …14853. Pod desiatimi hlavami, len pod jednou som našiel dve húsenice siatice oziminovej, ostatné dôvod vyžratia neviem zodpovedne stanoviť.
Dňa 3.4.2014 navečer som zistil vo vinohrade veľký výskyt podľa mňa chrobákov /keď sedeli mali krídla nepriesvitné/ obrázok …14851. Na tri krát som ich vyzbieral až na malý výskyt.
Dnes však som zaregistroval ešte väčší nálet chrobákov /tieto keď sedia majú krídla priesvitné/ obrázok …14862. Možno jedni sú samce a druhé samičky. Máte skúsenosti s ich škodlivosťou a s ochranou proti nim?

S pozdravom

Miroslav

Porubský odpovedá:

p. Miroslav, ja sa predovšetkým orientujem na spoluprácu s malovinohradníkmi, preto aj s určitým časovým odstupom, rád odpoviem na vaše otázky.
Hustomer – metóda merania hustoty muštu počas kvasenia, je vo svete a v okolitých krajinách známa mnoho rokov. No do praxe vo vinárstve bola uvedená v Požitaví a na Slovensku cca pred 10 rokmi, keď jej praktické využitie do praxe uviedol môj kolega vinár, technológ, obchodný manažér, na základe svojich postrehov v Chile, kde túto metódu vo vinárstvach využívali na sledovanie priebehu fermentácie. V našich podmienkach, sme si vybrali na sledovanie fermentácie hustomer s rozpätím od 980 – 1100 kg/ m3. Táto metodika, sa pri jej aplikácii v praxi, neustále vylepšovala, preto že sa merala hustota muštov a vín a zároveň sa robili laboratórne analýzy muštov a vín a pracovníci vo výrobe, si postupne začali priradzovať k jednotlivým hodnotám hustoty, určité hodnoty zvyškového cukru a zároveň robiť prepočty na alkohol a tak vedeli vo výrobnom procese, rýchlo a bez zdĺhavej a pracej laboratórnej analýzy, určovať s dostatočnou presnosťou hodnotu zvyškového cukru, približný obsah alkoholu. Doporučovaný hustomer na kontrolu priebehu fermentácie, je určený na kontrolu výrobkov z ropy, ako u každého hustomeru, presnosť merania je závislá od teploy, obsahu alkoholu a pod. Keďže hodnoty cukru sú priradené na základe analýz muštov a vín, preto aj voda ukazuje hustotu 1000 kg/m3, lebo tento hustomer nie je kalibrovaný tak, aby pri meraní vody ukazoval 0,0.
Nie som špecialista na škodcov viniča a aj pre mňa bola siatica oziminová nepríjemným prekvapením. Ale čo viem o jej životnom cykle, tak prezimuje v pôde a púčiky vyžiera v noci, po skonzumovaní cca 10 – 20 očiek viniča, sa zakukľuje a premieňa sa na motýľa, ktorý už neškodí. Očka ktoré ste našli vyžraté, určite sú dielom spomínanej húsenice. Pri nočnom zbere húseníc, sme objavili aj chrobákov Nosánik viničový, ktorý tiež vyžieral mladé listy na viniči. Vami zaslané fotografie sa mi nepodarilo identifikovať presne, prezrel som aj atlas škodcov. V prípade že ešte stále máte záujem o identifikáciu daných múch napíšte Ing. Vanekovi G. autorovi stránky Galati, on určite identifikuje danú muchu. Prajem úspešnú prácu vo vinici a pri výrobe vína a aj príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *