Sledujeme vinohradnícky rok 2013

Do februára 2013, sa vinohradnícky rok 2013 vyvíjal celkom dobre, po suchom roku 2012, začiatok roku 2013, bol  na zrážky štedrejší a aj rez sme mohli realizovať po sne

hu, nedochádza k ušlapaniu pôdy vo vinohrade a aj práca je omnoho príjemnejšia ako po blatistom teréne.

No od marca sa rok 2013 začal v Požitaví vyvíjať nie moc slávne, po viacerých snehových a dažďových nádielkach, prišlo na Zelený štvrtok / 28.3.2013/ intenzívne sneženia a na ďalší deň, Veľký piatok /29.3.2013 / intenzívny dážď, Žitava bola plná, role zaliate a pôda vo viniciach nasiaknutá ako špongia.

Studený ráz počasia spôsobil, že vegetácia a aj vinohrad dlho spia, pri porovnaní rokov 2012 a 2013, vidíme rozdiel vo vývoji vegetácie  s obrázkov 3 a 4. Na obrázku 3 máme vinohrad z 28.3.2013, zasnežený a vinohrad uložený v spánku, na obrázku 4 vidíme prúty viniča, s toho istého vinohradu, s konca marca 2012, na prútoch sú úž vyhnané 1 až 2 listy, rozdiel netreba ďalej komentovať.

Oteplenie a jar prišli do Požitavia 10.4.2013, konečne je teplo a začína svietiť Slnko, vinič ešte spí, ale teplo ho určite rýchlo preberie z pokojného spánku a dúfam že vegetácia bude rýchlo napredovať.

13.4.  2013 ubehli len dva teplé dni, počas ktorých spadlo 8 mm zrážok / piatok 12.4.-4,5 mm a v sobotu 13.4. 3,5 mm počas búrky a hrmenia / a vinič začína intenzívne slziť, my v Požitaví hovoríme že vinič plače.

Začiatok slzenia, je dôležitý zachytiť aj pre tých, ktorý pracujú s programom Galati, pri včasnej signalizácii výskytu chorôb viniča, ale aj pre ostatných vinohradníkov, lebo už teraz je potrebné byť pripravený na umývací postrek na drevo, s prípravkami na báze síry, ako je Sulka a teraz po novom je to od VUCHT a.s. ktorá v Dusle a.s. Šaľa, vyrába anorganické hnojivo SULCa a AGRICHEM XIMIX, s.r.o. Šenkvice vyrába výrobok SÍRA SK 520. Je veľký predpoklad, že jeden z daný postrek bude vhodné realizovať už v druhej polovici 16. týždňa, keď teploty majú byť až 20°C. O tom, aký budeme mať v Požitaví rok, hovoria aj pranostiky a nie sú moc optimistické:

  • Chladné podletie /apríl až máj/ nebýva  dobrým znamením úrodného roku.
  • Hrmenie pred Jurajom / 24.4./ bolo predzvesťou nepriaznivého roka.
  • Keď na Juraja z tretej rúny vidieť na révoch pucky (výhonky), bude dobrá úroda.

21.4.2013, po teplom a suchom týždni / 16.týždeň 2013 / v Požitaví, záver ktorého mnohí vinohradníci využili na postrek so sírnatým prípravkom, sú očká viniča napučané tak, že v prípade pekného počasia, v 17. týždni začne vinič pučať a začnú sa objavovať zelené lístky. Dá sa predpokladať, že koncom 17. týždňa a začiatkom 18. týždňa budeme v tomto roku asi v takom vývoji vegetácie viniča, kde sme boli v r. 2012 koncom marca.

28.4.2013 17.týždeň od 22.4 do 28.4.2013 bol takmer bez zrážok, drobné mrholenie s úhrnom zrážok do 1 mm, čiže skoro nič. Vinohrad vyháňa mladé výhonky a dá sa povedať, že po dlhej zime, je všetko v poriadku. Ing. Vanek G. CSc. Pri prednáške v Michale nad Žitavou, pre vinohradníkov zdôrazňoval, že keď na prúte sú výhonky s 3 – 5 lístkami, treba realizovať preventívny postrek proti múčnatke so sírnatým postrekom. Pretože infekcia s púčika prechádza na letorast po jeho vyrašení a tuná sa pomnožuje. Súčasný ráz počasia je pre múčnatku priaznivý a preto ju treba potláčať už v samom zárodku. Dá sa očakávať, že koncom 18. týždňa budú pre daný postrek už vhodné podmienky.

18.týždeň od 29.4. do 5.5.2013 bol v Požitaví mimoriadne teplý, v závere týždňa prišli aj búrky, zo štvrtka na piatok, počas búrky s výdatným dažďom, spadlo 22 mm zrážok  a oblohou lietali blesky a duneli hromy. Jeden z bleskov zasiahol aj vežu na Máňanskom kostole a spôsobil poškodenie veže a menší požiar. V závere týždňa, bolo treba realizovať postrek so sírnatým prípravkom proti prvotnej infekcii múčnatky s Tiovito, proti perenospóre  Dithan a proti rostočom Nisorun. Najbližší postrek sa bude realizovať pri dĺžke letorastov 40 – 60 cm, právdepodobne  s Karathanom proti múčnatke, Dithanom proti perenospore a treba pridať aj listovú výživu obsahujúcu bór / napr. Rosabor a pod./. Bór napomáha dobrému odkvitnutiu kvetov. Ako vidíme z obrázkov z 5.5.2013, vinič rýchlo dobieha stratu vo vývoji, v roku 2012 vinič začínal kvitnúť tesne pred sviatkom sv. Urbana / 25.5. /

Pranostiky o úrode:   Ak na prvého mája večer prší, bude celý rok pekne.
Dážď na prvého mája – úrodný rok.

Pršalo až 2.5.2013  večer, tak aký bude rok. úrodný alebo …..

19. týždeň od 6.5. – 12.5.2013, bol to týždeň s premenlivým počasím. Po peknom začiatku týždňa nasledovali dni, s daždivými prehánkami 7.5. – utorok drobný dážď, zrážky do 1 mm, 8.5.- streda zrážky do 1,5 mm, 11.5. – sobota zrážky cca 10 mm, 12.5. – zrážky do 1 mm, teplota sa pohybovala v rozmedzí 18 – 26°C. Priebeh počasia, je pomerne priaznivý pre šírenie sa chorôb ako sú múčnatka a perenospóra, preto by sme mali v príbehu 20. Týždňa zrealizovať očistenie kmienkov od výhonkov a preventívny postrek proti uvedeným chorobám. Vývojové štádium viniča je dobré a dá sa predpokladať že pri priaznivom počasí vinič stratu zo začiatku roka bude postupne dobiehať.

Pranostiky k 20.týždňu, od 13.5.2013 – 19.5.2013

V máji chladno – bude vína dno.

V máji večerná rosa chladná sľubuje veľa vína a sena.

V máji vlhko, chladno, bude vína na dno.

Za mokrým májom ide suchý jún, za suchým májom ide mokrý jún.

12.5. Pankrác, Servác a Bonifác sú ľadoví muži.

12.5. Pankrác, Servác, Bonifáci – zamrznutí svätí, Žofia ich potvrdí a Urban uzavrie.

12.5. Traja ľadoví muži a Žofia je ich kuchárka.

13.5. Pred Servácom niet leta, po Serváci niet mrazu.

Dážď na Pankráca osožný je poliam, ale škodný viniciam.

12.5. jasnými dni Pankráca a Urbana bude oberačka viníc požehnaná.

12.5.2013 Ne. Pankrác – ráno 10oC, oblačný a chladný deň, fúkal vietor a pri prehánke napršalo asi do 1mm zrážok. Čiže na Pankráca bolo dažďu málo, tak by vína malo byť dosť.

13.5. 2013 Po. Servác – ráno 8oC cez deň jasno bez zrážok.

14.5. 2013 Ut. Bonifác – ráno 9oC cez deň jasno slnečno bez zrážok.

15.5. 2013 St. Žofia – ráno 8oC jasno slnečno veterno bez zrážok.

Zamrznutí svätí prešli bez ujmy vo vinohradoch, ochladenie síce prišlo, ale nebolo až tak výrazné. Už vo štvrtok teplota stúpla, ráno 14pC a v piatok ráno už na 17oC.

Záver týždňa bol pekný, len z piatka na sobotu napršalo 5 mm zrážok. Sobota doobeda bola dusná, potom sa vyjasnilo. V sobotu som zrealizoval 2. postrek pred kvetom s Thiovitom a Folpanom zároveň som pridal listové hnojivo Rosabor. Nedeľa, pekná, jasná a teplá.

Za mokrým májom ide suchý jún, za suchým májom ide mokrý jún.

Obrázky 1-6 zachytávajú vinohrad 19.5. 2013 kvitnúci samorodák, by mal byť predzvesťou toho, že za 8-10 dní bude kvitnúť aj hrozno. Môj predpoklad je, že by to mohlo byť v týždni po sviatku sv. Urbana 25.5. čiže v 22. týždni. Do kvetu musíme vynicu ešte pozastrkovať a postriekať systémovými prípravkami proti perenospóre, múčnatke a ešte raz pridať listové hnojivo Rosabot, ktoré podporuje dobré odkvitnutie kvetov.

21.týždeň od 20.5. – 26.5.2013, z nedele na pondelok 20.5.2013 v noci napršalo 9 mm zrážok, cez týždeň občas mrholilo, úhrn zrážok však nebol väčší ako 1,5 mm, celkovo teda v 21.týždni spadlo cca 10,5 mm zrážok. V danom týždni, boli však stále chladné noci a rána, ráno bývalo okolo 8 alebo 9°C. Chladný ráz počasia už znepokojuje aj meterológov, čo sa deje s klímou, pretože aj do budúcna počasie má byť teplotne podpriemerné. Vo vinici to spôsobilo to, že predpoklad začiatku kvitnutia sa posunie a asi to nebude v 21. týždni, ale až v 22. týždni. V 21 týždni bolo aj Sv. Urbana v sobotu 25.5., k tomuto svätému, je viacero pranostík,  týkajúcich sa úrody hrozna, napr.:

Jasnými dni Pankráca a Urbana bude oberačka viníc požehnaná

Urban krásny , vyjasnený, hojným vínom nás odmení.
Ako je na Urbana , taká bude jeseň.

Na Sv. Urbana bolo dopoludnia oblačno, poobede sa vyjasnilo, ale bolo chladno. Tak dúfam, že sudy sa naplnia a oberačka bude štedrá, pretože, studený ráz počasia síce spomalil vývoj vegetácie, ale násada hrozna je pekná a aj prúty viniča sú pekné bez chorôb. Určite už  väčšina vinohradníkov má vinič pozastrkovaný, kto nemá musí to zrealizovať, lebo s príchodom oteplenia, určite vinič začne kvitnúť a bude treba zrealizovať postrek pred kvetom.

22.týždeň 27.5.2013 – 2.6.2013

Počasie:

  • 27.5. Po –oblačno, zrážky minimálne, chladno
  • 28.5. Ut – oblačno, veterno, chladno, večer búrka spadlo 8 mm zrážok
  • 29.5. St – teplo, slnečno, večer búrka spadlo 5 mm zrážok
  • 30.5. Št – od rána teplo dusno, celý deň prší a od štvrtka rána, do piatka rána spadlo 16
    mm zrážok
  • 31.5. Pi – od rána prší drobný dážď, poobede sa vyjasnilo, spadlo 8 mm zrážok

Úhrn zrážok za mesiac máj je 88 mm, je to množstvo zrážok, aké spadli v rokoch s katastrofickým výskytom perenospóry. Jediné čo bráni plnému rozvoju tejto choroby, sú nízke teploty počas noci a aj dňa, s príchodom oteplenia, určite začne vinič na plno kvitnúť, ale aj tlak perenospóry bude silný. Silný tlak perenospóry v období kvitnutia hrozna je mimoriadne nebezpečný, určite si viacerí spomenieme na rok 2006, kedy mnohí drobní vinohradníci prišli počas kvitnutia v dôsledku silného tlaku perenospóry  aj o celú úrodu.

Práce vo vinici:

  • boli dobré, kto stihol pozastrkovať a urobiť podlom povylamovať letorasty, preto že prišiel čas, striekať vinohrad proti perenospóre a múčnatke pred kvetom. Starí vinohradníci sa riadili tým, že vraveli od 2.6 – 6.6. treba striekať pred kvetom. Tento rok to vyšlo.
  • v sobotu 1.6.2013 sme začali striekať vinice pred kvetom, hrozno pomaly začína kvitnúť. Najčastejšie používané postreky proti perenospóre sú Ridomil gold MZ, proti múčnatke IQ-Crystal alebo Topas 100 EC, prípadne Vivando. Výživa obsahujúca bór, ktorý podporuje dobré odkvitnutie viniča. Problém robí však počasie, v Michalalských viniciach, čo sme v sobotu poobede zastriekali máme vinice ošetrené vinice pred kvetom dobre, no o 2 km ďalej, v Kmeťovských vinohradoch, to naším kolegom vinohradníkom umyl asi 20 minútový intenzívny dážď.

Počasie:

  • 1.6. So – oblačné počasie, drobné prehánky s úhrnom zrážok do 1 mm
  • 2.6. Ne – ráno silná hmla, do obeda slnečno, po obede oblačnoDoporučenie pre drobných vinohradníkov, urýchlene pristúpte k postrekom pred kvetom s prípravkami so silným účinkom proti perenospóre a múčnatke.

23. týždeň – 3.6. – 9.6.2013:

Počasie:

Po: oblačno, teplota do 15°C, poobede prehánka, zrážky cca 0,5 mm
Ut: v noci s Po na Ut zrážky a pršalo aj doobeda 6,0 mm zrážok, cez deň oblačno teplota do 17°C
St: oblačno, ráno hmla, poobede vyjasňovanie, za slnečného počasia pršalo, zrážky 1mm
Št: ráno jemná hmla, doobeda pekne, poobede búrka, zrážky 3 mm, teplo 20°C, dusno
Pi: ráno jasno, cez deň teplo a jasno, poobede búrka pri ktorej spadlo 13 mm zrážok, vystrašili nás aj krúpy, o veľkosti gramorky, ktoré padali počas tejto búrky, našťastie ich bolo málo a nepadali husto. Cez deň bolo dusno, teplo 24°C.
So: ráno jasno, cez deň pekne a teplo, k večeru dusno a krátka hrmavica a dážď, zrážky do 0,5 mm. Smola je len to, že v sobotu bolo Medarda a s Medardom sú spojené viaceré pranostiky, napr.:
Medardova kápě, štyridsať dní kápe
Medardova kvapka štyridsať dní kvapká
Keď prší na Medarda namokne každá brázda
Ak na Medarda prší, zle sa seno suší
Keď plače Medard, aj jačmeň zaplače
Na Medarda prší, príde peronospóra /hubovitá choroba révy/
Keď na Medarda prší, nebudú toho roku huby rásť
Keď na Medarda prší, budú slabé oberačky
Po Medarde ostrá zima už nechodí, ani mráz vinici viacej neuškodí
Medardove mrazy vínne revy nepokazí.
Ne: ráno jasno, cez deň svietilo Slnko, teplo 27°C, príjemný teplí deň, týždenný úhrn zrážok je cca 24 mm.
Vinohrad:

Hrozno kvitne, hlavne skoré odrody a červené odrody sú v plnom kvete, začína kvitnúť aj Veltlínske zelené a Rizling vlašský. V prípade priaznivého počasia, dá sa predpokladať, že v závere 24.týždňa budeme môcť aj zahájiť postreky po kvete vinohradu, po 10 – 14 dňoch od postreku pred kvetom.

Do poručujem použiť prípravky so silným účinkom proti perenospóre a múčnatke a do postreku pridať listové hnojivo s obsahom vápnika. V hodné prípravky proti perenospóre sú Ridomil Gold, Ridomil 42,5WP, Profiler WG, proti múčnatke IQ-Crystal, Vivando, Falcon 460 EC.

Potešujúce je, že aj na kríku viniča, ktorý nebol ošetrený postrekom od 8 týždňov, nie je zatiaľ žiadna choroba a hrozno je zdravé, to znamená, že tlak perenospóry, ktorého som sa aj ja veľmi obával nenastál, určite tomu zabránili podľa mňa nízke teploty. Je potešujúce, že hrozno už začína odkvitať a kvety hrozna neboli napadnuté touto chorobou.

24.týždeň – 10.6. – 16.6.2013 :

  • Po: Od rána jasno, teplo, teplota 24°C, večer o 17,00 hod. búrka s tepla, za pol hodinu spadlo 13 mm zrážok, padali aj krúpy.
  • Ut: Od rána zamračené, doobeda búrka spadlo 16 mm zrážok, padali aj krúpy, voda sa valila z vinohradov prúdom, ako rozvodnená rieka. Poobede vyjasňovanie
  • St: Od rána teplo, pekne teplota cez deň do 24°C, vlhko a dusno.
  • Št: Od rána teplo, jasno, svieti Slnko, teplota do 26°C.
  • Pi: Od rána teplo, jasno, svieti slnko, horúco 30°C
  • So: Od rána teplo, jasno, svieti Slnko, horúco do 31°C
  • Ne: Ráno trochu oblačno, od 9,00 hod jasno, svieti Slnko, horúco do 30°C, o 17,00 sa zatiahlo, ale mraky sa rozplynuli, večer horúco.

Týždenný úhrn zrážok 29 mm.

Vinohrad:

Hrozno vo vinici je už odkvitnuté, alebo kvitnutie už končí, veľa vinohradníkov cez sobotu a nedeľu sa venovalo zastrkovaním letorastov, vylamovaniu jalových letorastov ( u nás ľudovo panghartov, pazúch), alebo okopávaniu (u nás zavedený výraz šintovaniu) viníc. Je toho teraz na vinohradníkov veľa, zastrkovanie letorastov, okopávanie viníc a aj postrek po kvitnutí hrozna. Ja doporučujem a použijem po kvete hrozna, znovu postreky určené proti jednej chorobe a to proti perenospóre niektorý s Ridomilov Gold alebo Ridomil plus 42,5 WP, dobré skúsenosti mám aj s postrekom proti perenospóre Profiler WG, proti múčnatke mám odskúšané postreky IQ- Crystal, Falcon 460 EC a Vivando, poprípade Topas 100 EC. Ako listovú výživu dávam po kvete Rosatop vápenatý.

Ešte nie je dobre vidieť, ako sa nám na kvitnutí podpísali 3 búrky, ktoré sa prehnali našimi vinicami počas kvitnutia hrozna: 7.6. – 13 mm+ krúpy, 10.6.- 13 mm + krúpy, 11.6.- 16 mm + krúpy, verím že celkom peknú násadu hrozna, to vážnejšie neovplyvnilo, ešte som nezažil, aby počas kvitnutia hrozna, 3x padal ľad . Potešujúci je len fakt, že sa na  hrozne zatiaľ neobjavili žiadne choroby a aj na kontrolnom kríku, ktorý som nestriekal od veľkosti výhonkov 3-5 listov, nie je vidieť žiadnu chorobu. Preto už aj niektorý vinohradníci, začínajú využívať na postreky hrozna široko spektrálne postrekové prípravky, čiže prípravky proti perenospóre a aj múčnatke, ako je Cabrio Top, Zato 50 WG, Quadris Max a pod., ja by som uvedené prípravky použil až o dva  možno aj tri týždne pri postreku viniča – keď budú bobule o veľkosti hrášku, všetko však závisí od priebehu počasia a tlaku chorôb.

Ja verím, že tohto roku ,,Kto kopandes, ten pijandes,,.

25.týždeň – 17.6. – 23.6.2013:

  • Po: jasno , teplo cez deň 30°C, horúco
  • Ut: jasno, teplo veľmi horúco a dusno, teplota cez 30°C
  • St: jasno, veľmi horúco, cez 30°C, najhorúcejší 19.jún za 150 rokov
  • Št: jasno , teplo mimoriadne horúco, navečer začal trochu pofukovať vietor
  • Pi: mierne oblačno, teplota cca 28°C, sucho teplo
  • So: teplo, jasno, horúco, teplota nad 30°C
  • Ne: teplo, jasno, horúco, 13,00 30°C v tieni

Pranostiky na jún:

  • Suchý jún plní sudy vínom.
  • O svätom Vítu vidno hrozno v kvetu.
  • Keď vinohrady pred Vítom odkvitnú – 15.6., úfame sa dobrého vína, bár nebola dobrá pominulájeseň.
  • Na Petra Pavla – 29.6. má byť z tretej rúny vidieť vinohrad
  • Na Petra, Pavla deň jasný, čistý rok úrodný bude istý.

Hrozno je už odkvitnuté, vegetácia rýchlo napreduje, hrozno má v súčasnosti dostatok vlahy a aj tepla. Dá sa predpokladať, že v 26. týždni pristúpime k prvému zhadzovaniu vrcholcov. Som osobne milo prekvapený rastom vinohradu, za týždeň 60 a aj viac cm, dá sa povedať, že napriek vrtochom počasia počas kvitnutia hrozna, strapce hrozna sa nejavia, že by mali byť výrazne prepŕchnuté,  čiže  nerovnomerne odkvitnuté, s nerovnomerne vyvinutými bobuľami hrozna.

Ako vidieť s obrázkov, vo viacerých vinohradoch sa začala výrazne šíriť perenospóra na listoch  hrozna, väčšinou to bolo spôsobené tým, že veľa vinohradníkov sa snažilo natiahnuť dobu od postreku pred kvetom, na 14 a viac dní, pretože nebolo vidieť žiadnu chorobu a pekné a teplé počasie nás k tomu zvádzalo, no po realizácii postreku sa na listoch začali objavovať škvrny, po zastavenej perenospóre. Viacerí vinohradníci mali šťastie , že do tohto slnečného, teplého a suchého počasia neprišiel dážď a neboli vytvorené pre šírenie perenospóry dobré podmienky, škody by určite boli veľké na listovej ploche.

Aj teraz, pri poklese teploty pod 26- 28°C, sa vytvárajú podmienky pre šírenie choroby hrozna, múčnatky, pozor na to a nepredžujme intervaly medzi postrekmi nad 12 dní. Koncom tohto týždňa a začiatkom budúceho týždňa, keď bobule hrozna budú veľkosti hrášku, po zostrihaní vrcholcov hrozna, pristúpime k 2. postreku po kvete.

Pri 2. postreku po kvete, si treba uvedomiť, že žiadny prípravok za sebou nesmie ísť 3x, preto že by mohla vzniknúť rezistencia a prípravok by na danú chorobu viniča neúčinkoval, alebo len s obmedzeným účinkom. Ja som vo svojich článkoch do poručoval prípravky na perenospóru s intenzívnym účinkom:

Názov prípravku Skupina účinnej látky Účinná látka
Profiler WG pyridíny+fosfonáty fluopicolide+ fosetyl Al
Ridomil Gold MZ 68 WG fenylamidy + dithiokarbamáty metalaxyl-M                            mancozeb
Ridomil Gold plus 42,5 WP fenylamidy + meď Metalaxyl-M

Oxiclorid medi

Proti múčnatke som doporučoval prípravky so silným účinkom:

Názov prípravku Skupina účinnej látky Účinná látka
IQ-Crystal chinolíny Quinoxyfen
Vivando benzofenony Metrafenone
Falcon 480 EC Spiroketalaminy

+ DNis-triazoly

Spiroxaminol + tebuconazol + triadimenol

Pri druhom postreku po kvete, pri štandardných podmienkach, keď nie je mimoriadny tlak perenospóry, používam širokospektrálne prípravky, ktoré štandardne účinkujú proti plesni sivej, bielej hnilobe a perenospóre a majú intenzívny účinok proti múčnatke. Medzi tieto prípravky patria:

Názov prípravku Skupina účinnej látky Účinná látka
Zato 50 WG strobiluriny trifloxystrobin
Quadris Max strobiluriny + ftalimidy azoxystrobin + folpet
Cabrio Top strobiluriny + dithiokarbamáty pyraclostrobin + metiram
Shavit F 71,5WP ftalamidy + DMIs-triazoly folpet + triadimenol
Discus strobiluriny kreyoxim-methyl

Pri použití širokospektrálnych prípravkov, musíme pamätať na to, že majú len štandardný účinok proti perenospóre, proti múčnatke s nimi striekame len preventívne, nie vtedy, keď už máme múčnatku na viniči, výhodou je, že pri použití týchto prípravkov, začíname účinne chrániť hrozno proti hnilobám.  Do poručujem do postreku pridať 2x výživu na báza vápnika, napr. Rosatop Ca.

26.týždeň – 24.6. – 30.6.2013:

Po: postupné zväčšovanie oblačnosti, večer ochladenie a dážď. Do utorku rána spadlo 16 mm zrážok

  • Ut: do obeda dážď, spadlo 4 mm zrážok, poobede vyjasňovanie
  • St: jasno, chladno, mierna oblačnosť
  • Št: jasno , svieti Slnko, postupné otepľovanie
  • Pi: slnečno teplo, 20°C,
  • So: slnečno teplo, 22-24°C, fúkal príjemný vietor
  • Ne: slnečno teplo, 22- 24 °C, fúkal západný vietor

Pranostiky na jún:

  • Na Petra, Pavla deň jasný, čistý rok úrodný bude istý.

Na konci  26. týždňa sme pristúpime k prvému odstrihávaniu vrcholcov, u nás na Michali sa vždy hovorilo, že vrcholce sa majú dávať dole s viniča, po Petrovi a Pavlovi keď začne žatva. Teraz žatva nezačala, ale vrcholce sme dali dole, pretože vinič má dostatok vlahy, počasie je skoro ideálne, trochu vyššie teploty o 2-4°C by boli vhodnejšie, vegetácia rýchlo napreduje, prúty sú dlhé a lámu sa.

Treba si dať pozor na múčnatku, ktorá sa koncom 26.týždňa objavila vo viniciach, našťastie len ojedinele a podľa mňa chladné počasie jej rozvoju neprialo.

Po zhodení vrcholcov, som realizoval postrek so široko spektrálnym prípravkom Zato, ktorý má silný účinok proti múčnatke, štandardný proti perenospóre a účinkuje preventívne proti bielej hnilobe a plesni sivej. Preventívne som pridal aj kontaktný prípravok WG Karathane New.

Smutný je pohľad len na strapce v mnohých Michalských viniciach, veľa hrozna je prepŕchnutého a to do určitej miery, zníži jednak množstvo hrozna, ale aj jeho kvalít.

27.týždeň – 1.7. – 7.7.2013:

Po: jasno, teplo, k večeru ochladzovanie

  • Ut: ráno chladno, cez deň teplo, slnečno, pofukoval vietor
  • St: ráno 13°C, jasno svieti Slnko, cez deň teplo
  • Št: ráno 14°C, cez deň jasno teplo, 28°C
  • Pi: ráno 14°C, cez deň jasno teplo, 29°C, o 17,00 hodine búrka za 45 minút spadlo v dedine 24 mm a na viniciach 30 mm zrážok
  • So:  ráno 12°C, do obeda oblačno, po obede teplo 27°C
  • Ne: ráno 14°C, cez deň jasno teplo 29°C

Pranostiky na júl:

  • Aký júl , taký január. Chladný júl celé leto ochladí. V júli do košele obleč sa, v decembri po uši odej sa.

02.07. Keď prší na Počatie Panny Márie, tak bude pršať štyridsať dní.
02.07. Navštívenie Panny Márie čisté prináša ovocie isté.
02.07. Okolo druhého dňa červenca veje polnočný vietor osem dní.
04.07. Keď prší na Prokopa, namokne každý snop aj kopa.
04.07. Na Prokopa plná priekopa.
04.07. Svätý Prokop koreň podkop.
04.07. Svätý Prokop prosí, nech slniečko svieti.
05.07. Na Cyrila a Metode mnohý hospodár sa smeje.

Na konci  27. týždňa v piatok, začali poľnohospodári kosiť repku, v r.2012 začali kosiť ešte pred sviatkom Petra a Pavla, čiže asi o týždeň skôr ako tohto roku.

Aj v 27 týždni mnohí vinohradníci zápasili s múčnatkou na hrozne, táto choroba je veľmi nepríjemná, ak sa raz dostane do vinici, stojí veľa úsilia je z hrozna dostať, v našej lokalite boli vinohradníci úspešný v boji už objavenej múčnatky , keď použili postrek Karathane New- kontaktný prípravok + Vivando- hĺbkový, lokálne systémový prípravok a po 4 -5 dňoch zopakovali do strapcov postrek s Karathane New. Podobne úspešný boli aj tí, čo dali namiesto Vivanda, Topas 100 EC- hĺbkový, čiastočne systémový. Po uvedených zrážkach na konci 27.týždňa, treba si dať pozor v 28. týždni aj na perenospóru, lebo na listoch sa stále objavujú fľaky po zastavenej perenospóre, to znamená že na listoch je, len nemá vhodné podmienky a namôže prepuknúť naplno. Pri ďalšom postreku, ktorý doporučujem zrealizovať po 10 dňovej dobe, od posledného postreku, vzhľadom na silný tlak chorôb perenospóra + múčnatka, doporučujem realizovať aj postrek proti hnilobe, lebo strapce sa rýchlo začínajú vyplňovať a začnú sa uzatvárať. O problematike ošetrenia hrozna, v tomto období na svojej stránke Galati- pestovanie viniča, dobre píše Ing. Gašpar Vanek CSc, doporučujem si prečítať. Ale aj tak, zo všetkých výstrah a prognóz, najúčinnejšia je minimálne každý druhý deň, dôkladná kontrola vinohradu, preventívne striekanie, po 8 – 12 dňoch. Ak sa už choroba zakorení, potom je to veľký problém. V r.2012 sa mnohý navnadili, že striekli raz po kvete a mali pekné hrozno, tento rok to neplatí a poznám prípad vinohradníka, ktorý tohto roku prvý krát striekal po kvete a teraz už zrealizoval cca 6 postrekov a prišiel o tretinu úrody, je pravda že risk je niekedy zisk, ale väčšinou je to strata.

Ako vidieť s obrázkov, okrem pre prchnutia hrozna, tak sa už začína objavovať na strapcoch aj úpal a miestami aj poškodenie hrozna od ľadu, výmoli v radoch svedčia o intenzite zrážok v piatok 5.7.2013. Vzhľadom na objavujúci sa úpal na hrozne, doporučujem používať pri postrekoch Agrovital, je to lepidlo, ktoré predlžuje a zlepšuje účinok kontaktných prípravkov, ale zároveň chráni hrozno proti Slnečnému žiareniu, dá sa povedať, že je to taký opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom na hrozno.

28.týždeň : 8.7. – 14.7.2013

  • Po: ráno chladno 13°C, cez deň teplo, jasno, bez zrážok
  • Ut: ráno chladno 14°C, cez deň teplo, večer fúkal vietor, bez zrážok
  • St: ráno chladno 14°C, cez deň príjemne 25-28°C, bez zrážok
  • Št: ráno chladno 13°C, cez deň polooblačno, 23- 25°C, bez zrážok
  • Pi: ráno chladno 15°C, cez deň teplo 25 – 28°C, bez zrážok
  • So: ráno 15°C, cez deň teplo 27 – 29°C, bez zrážok
  • Ne: ráno chladno 15°C, cez deň teplo, 26-28°C, k večeru ochladenie, 20,00 hod. 25°C

Všetky dni sa navzájom dosť podobali, rána chladné, od 13 – 16°C, deň teplí od 25-30°C a večer postupné ochladenie a noc s teplotou okolo 13 – 15 °C.

Pranostiky:

  1. Keď na Kiliána prší, bude žito chudobné.
  2. Margita, čo si muchy splodila!
  3. Svätá Margita volá žencov do žita.
  4. Margita muchám vrece rozväzuje.
  5. Prvý dážď na Margitu potrvá štrnásť dní.
  6. Ak zaplače Margita, bude dažďov dosýta.
  7. Ak pričasto prší o Markéte, bude z toho škodu mať pohánka v kvete.
  8. Keď na Margitu prší, nebude hrozna.
  9. Čakaj z hrozna dobrý ocot miesto vína, ak len o Markéte zakvitať počína.

Pavel Pavloušek píše vo svojej knihe Péstování révy vinné o múčnatke nasledovné, citujem:

Huba prezimuje vo forme askospor v kleistoteciach na kôre dreva. V jarnom období, sa pri dažďových zrážkach,  kleistotecie otvárajú a uvoľňujú askospory. Tie po dopade na hostiteľskú rastlinu klíčia, pri teplotách 20-22°C. Pri klíčení nie je potrebná voda, ale vysoká, až 90 – 98 % vzdušná vlhkosť . Konídie môžu byť prenášané vetrom na dlhé vzdialenosti. Teploty Teploty medzi 18 – 28 °C podporujú rast mycelia. Pre produkciu veľkého množstva konídii sú priaznivé vyššie teploty a vlhké noci.

Ako keby písal o podmienkach v r.2013 u nás na Požitaví, vlhká jar s množstvom zrážok, záver júna a začiatok júla suchý s vysokými teplotami, no a celý 28. Týždeň sa striedajú chladné a vlhké noci, s teplým a suchým dnom s teplotami od 25- 30°C. Preto aj posledné dva týždne múčnatka silno tlačí na naše hrozno a každý vinohradník musí intenzívne s ňou bojovať a striekať vinohrad v pravidelných 8 – 10 dňových intervaloch. Mne zabrala kombinácia na Mulleri Thurgau, Karathane New + Vivando a lepidlo Agrovital, na prilepenie postreku na hrozno a predĺženie účinku kontaktných a systémových prípravkov a po 5 dňoch som zopakoval postrek, ale len do strapcov s Karathane New a pridal som aj prípravok proti hnilobe Teldor 500 SC, keď som striekal len do strapcov a lepidlo, zmáčadlo Agrovital.
Strapce sa už budú uzatvárať, preto je dobré, ak realizujeme postrek do strapcov, proti hnilobe  v priebehu 29.týždňa, preto že hrozná zasiahnuté múčnatkou, budú poškodené a môžu ľahko v priebehu dozrievania podliehať hnilobe.   V prípade použitia kontaktných prípravkov, do poručujem určite používať s prípravkami lepidlo, zmáčadlo Agrovital. Proti múčnatke, tohto toku budeme určite bojovať ešte dlho, lebo obdobie výskytu múčnatky, sú mesiace júl a august a múčnatka sa objavila už na začiatku tohto obdobia.

týždeň: 15.7. – 21.7.2013
Počasie tohto týždňa, bolo počas všetkých siedmich dní rovnaké, s minimálnymi teplotnými rozdielmi, celý týždeň bol bez zrážok. Odlišnosť od 28. týždňa bola len v tom, že nočné teploty boli o niečo vyššie, ako v predchádzajúcom týždni. Cez deň sa teplota pohybovala od 28 – 31 °C a v noci od 17 – 20 °C.

Pranostiky:

Ak prší na deň Rozoslania apoštolov, bude drahota.
O svatém Kamilu slunce má největší sílu.
Na svätého Eliáša je dopoludnia leto, popoludní jeseň.
Na proroka Daniele nalije též do mandele.
týždeň bol nielen počasím, ale aj problémami vo vinici podobný 28. týždňu, naďalej sa mnohý drobný vinohradníci trápili hlavne s múčnatkou, ktorá má na svoje pôsobenie a šírenie ideálne podmienky, suché počasie, teploty od 17 – 31°C, pre šírenie múčnatky sú vhodné teploty 18 – 28°C a v noci vysoká vlhkosť vzduchu 90 a viac percent, tá našťastie nie je. Aj napriek tomu, počas 29.týždňa bol tlak múčnatky vysoký, problémom u nás na Michali nad Žitavou, ale asi aj na celom Požitaví je, že v rámci našich vinohradov je mnoho neobrábaných vinohradov, odkiaľ sa šíri múčnatka do širokého okolie, všetci sme si zvykli používať vo viniciach na obrábanie pôdy rotavátory, ktoré pôdu rozvíria a konídie múčnatky sa s pôdy dostanú do ovzdušia a na vinič, lepšie by bolo vždy, v takomto období, pracovať s pôdou až po realizácii postreku proti múčnatke a vinicu len pluškovať, vtedy nedochádza k takému víreniu pôdy. Potešujúce je, že už stolové odrody a aj niektoré skoré odrody, dostávajú sklovitú farbu, znak toho, že hrozno začína dozrievať a začne sa meniť fyziologické zloženie hrozna a tlak múčnatky na hrozno verme že začne slabnúť. Preto už pri odrodách, ktoré sa oberajú ako prvé Irsai Oliver, Muller -Thurgau treba pamätať na ochrannú dobu prípravkov, ktorá sa pohybuje zvyčajne, od 14 – 42 dni, výnimočne 56 dní. Je teraz ťažko odhadnúť začiatok zberu hrozna, veď 29.3.2013 bolo vo vinici ešte 20 cm snehu, hrozno u nás začalo kvitnúť 1.6.2013 a rakúsky autori R.Steidl a G.Leindl vo svojej knihe Cesta ku špičkovému vínu uvádzajú, že doba zrenia hrozna od kvitnutia, po plnú fyziologickú zrelosť hrozna v naších zemepisných šírkach, nezávisle od počasia, je cca 105 – 115 dní. Čiže v našich podmienkach by to malo byť , jún 30 dní + júl 31 dní + august 31 dní = 92 dní, zo septembra 13 alebo 23 dní, čiže hrozno by malo byť fyziologický zrelé medzi 13 – 23. septembrom. Ja by som však radil, drobným vinohradníkom, aby skôr rátali medzi 1. – 10 septembrom a k tomu prispôsobili v prípade uvedených odrôd aj záverečné postreky svojho hrozna. Určite by som doporučoval, použiť do záverečného postreku prípravok na báze medi Kuprikol 50, Champion 50WP, prípravok s intenzívnym účinkom proti múčnatke IQ-Crystal max. 3 x za sezónu, Vivando max. 3 x za sezónu, veľmi dobré sú prípravky s kombinovaným účinkom Zato 50 WG max. 3 x za sezónu, , Cabrio Top max. 3 x za sezónu, ktoré majú intenzívny účinok proti múčnatke, minimálne štandardný účinok proti perenospóre a pôsobia ešte aj proti plesni sivej a bielej hnilobe. Kombináciu uvedených postrekov, do poručujem doplniť draselným hnojivom Cukrovital K 400.

30.týždeň: 22.7. – 28.7.2013

Celý týždeň, od pondelku do nedele bol bez zrážok, no cez deň panovali extrémne horúčavy, cez 30°C a aj v noci boli teploty cez 20 °C. Horúčavy postupne narastali od pondelku do nedele, nedeľa 28.7. 2013, bola doteraz najhorúcejší deň v tomto roku, ja som o 16,00 hod. v tieni nameral 36°C.

Pranostiky:

  1. Mária Magdaléna čistá, je hojnosť v záhradách istá..
  2. Ak je teplý svätý Jakub – studené sú Vianoce.
  3. Koľko mračien na Jakuba, toľko sňahu v zime.
  4. Ak bude slnce na deň Jakuba, na tuhú zimu bude žaloba.
  5. Svatá Anna chladná zrána.
  6. Keď na svätú Annu prší, mokro sa do stodoly nosí.
  7. Ak je pred Annou pekne, je po Anne mrzko.
  8. Dážď na deň Ignáca /Inocenca, pápeža/ znamená lahodnú zimu.

Pre vinohradníkov je potešujúce, že pri vysokých teplotách, nad 28°C, sa rast chorôb ako je múčnatka a perenospóra úplne zastavil a choroby sa ďalej nešíria. Problém ale je, že pri takýchto vysokých teplotách , sa zastaví aj fotosyntéza a hrozno sa v snahe zabrániť úniku vody, uzavrie a dôjde k nadmernému odbúravaniu kyselín a cukornatosť hrozna sa bude dvíhať len pomaly, preto už teraz treba začať realizovať prvé merania hrozna, cukornatosť pomocou refraktometru a pH pomocou pH metru.  Hrozno začína dozrievať a 28.7.2013 som realizoval prvé pokusné meranie hrozna Irsai Olivér a nameral som nasledovné údaje:

Určenie doby zberu, príklad: Irsai Olivér r.2013, akostné odrodové víno

Meraná hodnota 28.7.13

Ne.

°NM 11
Kys. cel. g/l x
pH 2,80
Senzorika +

Prvé meranie, ktoré som realizoval s toho istého hrozna, ako v roku 2012,vo viniciach  v Michale nad Žitavou, sú potešujúce, pri vyššej cukornatosti ako v roku 2013 o 3°NM, je  pH také ako v roku 2012, no to sme ešte len na začiatku. Ak máte už namerané údaje, vo vlastných viniciach v Požitaví, zavolajte mi ich na č.t. 0918 999 029, ja tieto údaje uvediem vo svojich príspevkoch.

Porovnanie s rokom 2012:

Určenie doby zberu, príklad: Irsai Olivér r.2012, akostné odrodové víno

Meraná hodnota 31.7.12

Ut.

02.08.12

Št.

07.08.12

Ut.

09.08.12

Št.

14.08.12

Ut.

17.08.12

Pi.

20.8.2012

Po

22.8.2012

oberačka

°NM 8 10 11 12,3 12,5 14,3 15,5 16
Kys. cel. g/l 16,6 12,3 9,4 8,7 8,6 7,7 6,7 6,7
pH 2,76 2,94 3,1 3,15 3,15 3,16 3,26 3,46
Senzorika + + + ++ ++ +++ ++++ ++++

Vzhľadom na vysoké horúčavy, do poručujem vinohradníkom, počkať so zelenými prácami a odstránenie vrcholcov, listov okolo strapcov zrealizovať až po poklese extrémnych horúčav. Týmto postupom by sme mohli ochrániť hrozno proti úpalu a predísť nepríjemným tónom vo vôni a chuti v budúcom mladom víne.

31.týždeň: 29.7. – 4.8 2013:

Počasie:

Po: ráno 24°C, cez deň horúčava, cez 30°C, k večeru zvyšovanie sa oblačnosti, v noci aj čiastočné ochladenie.

Ut: ráno 22°C, cez deň oblačno a teplo, teploty dopoludnia 22- 24 °C, poobede sa vyjasnilo a teplota stúpla na 28°C.

St: ráno 18°C, cez deň jasno a teplo teploty okolo 28°C a viac.

Št: ráno 16°C, cez deň jasno a teplo, teploty sa pohybovali cez 30°C

Pi: ráno 14°C, cez deň jasno a teplo, teploty sa pohybovali cez 32°C

So: ráno 19°C, cez deň mimoriadne horúco teploty cez 34°C

Ne: ráno 22°C, cez deň teplo v tieni 34°C.

Pranostiky:

Aký júl, taký január – čiže január by mál byť suchý a teplý?

 August

  1. Keď od Petra v okovách do Vavrinca /10.8/ je veľká horúčosť, zima bude biela.
  2. Nikodéma a Medarda jasný deň, býva od všetkých pochválen.
  3. Horúčosť na sv. Dominika / 4.8./ znamená veľmi tuhú zimu.- asi nás teda čaká tuhá zima.
  4. Keď sa potí Dominik, Marek /25.4/ bude v kožuchu.

Horúce dni a teplé noci, ženú hrozno mílovými krokmi k zrelosti, zo dňa na deň je na skorých odrodách Irsai Olivér, Muller-Thurgau vidieť ako žltnú a postupne dozrievajú, modré odrody sa rýchlo vyfarbujú. Preto ma pri meraní hrozna, ani neprekvapili hodnoty, ktoré som nameral s refraktometrom a pH metrom.

Určenie doby zberu: Irsai Olivér r.2013, akostné odrodové víno

Meraná hodnota 28.7.13
Ne
4.8.2013

Ne

°NM 11 15
Kys. cel. g/l x X
pH 2,80 3,1
Senzorika + +++

Určenie doby zberu: Muller-Thurgau  r.2013, akostné odrodové víno

Meraná hodnota 28.7.13
Ne
4.8.2013
Ne
°NM 10
Kys. cel. g/l
pH 2,8
Senzorika +

Vzhľadom na predpoveď počasia na 32.týždeň, keď súčasné horúčavy majú panovať až do štvrtka a v závere týždňa, sa má len mierne ochladiť a má aj pršať, dá sa predpokladať, že v budúcu nedeľu bude mať Irsai Olivér cukornatosť okolo 16-17 °NM a nastane čas oberačky, lebo aj vývoj senzoriky, je zatiaľ veľmi pozitívny. Tieto údaje sa môžu značne líšiť a sú závislé od miesta, množstva úrody, kondície vinice a pod., ale pre malo vinohradníkov a vinárov s Požitavia nastal čas, kedy musia zvýšiť svoju pozornosť, aby v prípade skorých odrôd vystihli vhodný termín aromatickej zrelosti hrozna, na výrobu akostných odrodových vín, u ktorých bude zaujímavá aróma, náležitá sviežosť podopretá živými kyselinami. Už teraz keď si porovnám údaje s roka 2012 a s roka 2013, vidím že čo sa týka hodnoty pH v muštoch, tak obidva roky budú veľmi podobné, aj keď tento rok je zatiaľ na tom trochu lepšie, veď v roku 2012 sme mali cukornatosti 14,3°NM pH 3,16 a pri cukornatosti 15,5°NM bolo pH 3.26, teraz v roku 2013 je pH-3,1 pri cukornatosti 15°NM , teda asi o 0,1 až 0,15 nižšie ako v roku 2012. No zatiaľ nie sme  na konci a rozdiel je veľmi malý. Preto sledujme uvedené hodnoty a pripravujme sa na skorú oberačku.

32.týždeň- 5.8. – 11.8.2013

Počasie:
Po: v noci, z nedele na pondelok, sa prehnala Požitavím búrka, spadlo 7 mm zrážok a došlo len k miernemu ochladeniu. Cez deň naďalej horúčavy presahovali vysoko 30°C.
Ut: po celkom príjemnej noci, ráno 19°C, prišiel horúci deň, teplota cez 34°C, teplo a sucho
St: po teplej noci aj ráno bolo teplé, viac než 20°C, cez deň horúco a teploty cez 35°C
Št: ráno 22°C, od rána teplo, cez deň horúco, teploty nad 36°C, sucho a teplo
Pi: ráno 23°C, od rána teplo, cez deň o 13,00 hod. som v tieni nameral 38°C, cez deň horúco v noci, prišla búrka, fúkal silný vietor, veľa sa blýskalo, ale zrážok bolo málo, v noci napršalo len 6 mm zrážok, ale výrazne klesla teplota vzduchu.
So: ráno príjemne chladno 17°C, cez deň príjemne o 13,00 hod 24°C, k večeru ochladenie.
Ne: 7,00 hod. 20°C, pekný slnečný deň

Pranostiky:
10. Na svätého Vavrinca švábka /zemiaky/ ide do hrnca.
10. Ak je na Vavrinca slnce, budú medu plné hrnce.
10. Po Vavrinci drevo už viac nerastie.
10. Ako Vavrinec navarí, tak sa nám jeseň vydarí.
10. Čo Vavrinec uvarí, Bartolomej /24.8/ usmaží.
10. Keď je na Vavrinca pekná, teplá chvíľa, nastane i jeseň sedliakovi milá.
10. Vavro, Bartolomej /24.8/ dobre prorokujú, keď sú jasní, peknú jeseň, peknú jeseň nám sľubujú.
10. Slnečnosť na deň Vavrinca hotuje nám dobrého vínca.

S zhadzovaním vrcholcov a odlistením radov vinohradu som sa neponáhľal, preto že intenzita Slnečného žiarenia bola vysoká a obával som sa úpalu na hrozne, ten sa aj občas objavuje, ale nie vo veľkej miere. Druhé zhodenie vrcholcov zrealizujem v 33.týždni. Vzhľadom na postupné dozrievanie hrozna a aj vysoké teploty ktoré boli v 32.týždni, je múčnatka aj v silno postihnutých vinohradoch zastavená. Po zhodení vrcholcov a odlistení strapcov hrozna, pristúpim k postreku proti hnilobe na hrozne, ktoré plánujem ponechať na výrobu slamového vína a ľadového vína. Kto nerealizoval postrek Cukrovitalom, teraz nastáva ten pravý čas, pre odrody ako sú Muller Thurgau, Veltlinske červené skoré, MoPr a pod., ktoré sa budú oberať do 3 týždňov.

Na základe nameraných údajov, pristúpim k oberaniu hrozna Irsai Olivér v závere 33.týždňa, s cieľom vyrobiť ľahké, aromatické víno so živou kyselinou, ako vidieť s nameraných hodnôt v tabuľke, cukornatosť hrozna, ktorá rýchlo rástla, jéj nárast sa v dôsledku enormných teplôt zastavil, fotosyntéza sa pri teplote nad 28°C spomaľuje až zastavuje, ale sa zrýchlilo odbúravanie kyselín a nárast pH, ďalší predpoklad by mohol byť, enormný nárast pH a pokles arómy, preto zrealizujem merania každý druhý deň.

V prípade Mulleru Thurgavu, je vývoj hodnôt pH+°NM + senzorika zatiaľ veľmi dobrý, hodnoty muštu by nemali byť horšie ako v r.2012 a aj keby boli, už veľa vinárov s tým ráta, je v strehu a sleduje si vývoj daných hodnôt a vie realizovať vhodné opatrenia. Aj ja som ich uviedol pre drobných vinohradníkov a vinárov v článku  Kontrola fyzikálnych hodnôt pri výrobe vína a pH, ich význam pre kvalitu vína a ich možná regulácia. Tento problém sa nám možno tento rok znovu vráti, bodaj by som bol zlým prorokom.

Určenie doby zberu: Irsai Olivér r.2013, akostné odrodové víno

Meraná hodnota 28.7.13
Ne
4.8.2013

Ne

11.8.2013
Ne
°NM 11 15 15,5
Kys. cel. g/l x X X
pH 2,80 3,1 3,3
Senzorika + +++ ++++

Určenie doby zberu: Muller-Thurgau  r.2013, akostné odrodové víno

Meraná hodnota 28.7.13
Ne
4.8.2013
Ne
11.8.13
Ne
°NM 10 12,0
Kys. cel. g/l
pH 2,8 2,9
Senzorika + +

 

33.týždeň: 12.8. – 18.8.2013:

Počasie:

Po: po dlhej dobe a enormnom suchu spadlo 6 mm zrážok.

Celý týždeň bolo teplo a slnečno, striedali sa teplé dni a studené noci. Teplé počasie vyvrcholilo práve cez víkend, sobotu bolo 33°C a v nedeľu  32°C.

Pranostiky:
15.08.= Jasný deň na Nebovzatia Panny Márie sľubuje peknú jeseň.
15.08.= Matka Božia varí, svätý Michal dovára.

V závere týždňa 17.8.2013 So, som zrealizovál zber hrozna, Irsai Olivér, hrozno malo nasledovné parametre:
Určenie doby zberu: Irsai Olivér r.2013, akostné odrodové víno

Meraná hodnota 28.7.13

Ne

4.8.2013

Ne

11.8.2013

Ne

17.8.2013

So
zber

°NM 11 15 15,5 16,2
Kys. cel. g/l x X X 5,6
pH 2,80 3,1 3,3 3,4
Senzorika + +++ ++++ ++++

Hrozno Irsai Olivér bolo pekné, s odrodovou arómou , v chuti ale chýbali už kyseliny. Preto treba dôsledne sledovať dozrievanie hrozna a včas reagovať na rýchle zmeny, v dozrievaní hrozna v záverečnej etape výroby hrozna. Určite bude aj v roku 2013, v prípade  viacerých odrôd treba upravovať hodnotu pH muštu pred fermentáciou.

34.týždeň: 19.8. – 25.8.2013:

Počasie:

Cez týždeň sa striedali teplé dni , s chladnou nocou, v závere týždňa prišli aj zrážky a oblačnosť, za sobotu a nedeľu spadlo 5 mm zrážok. Suchý ráz počasia stále pretrváva a od 5.7. 2013 do 25.8.2013 spadlo v našej obci 18 mm zrážok. Toto suché počasie už aj dosť výrazne vplýva na priebeh dozrievania hrozna, uvediem len zopár údajov s meraní realizovaných v Požitavý v závere týždňa:

Odroda              Cukornatosť °NM        Kyseliny celkové g/lit.             pH
Irasi Olivér                15,0                                 7,6                                3,52
Moravský  muškát      14,0                                 6,2                                3,50
Veltlinske čer,sk.        13,5                                 8,3                                3,17
Bouvier                     17,5                                 6,5                                3,39
Muller Thurgau          13,0                                 7,9                                3,12

Pranostiky:

20.08.= Pekná chvíľa na Štefana Kráľa sľubuje radostné oberačky.
24.08.= Ak bude pekný Bartolomej, na peknú jeseň máme nádej.
24.08.= Aký Bartolomej, taká celá jeseň.
24.08.= Bartolomej svätý odpoludnia kráti.
24.08.= Na Bartolomeja každá plánka zrelá.
24.08.= Povíchrica na Bartolomeja zvestuje ľad a sneh.
24.08.= Povíchrice čo po Bartolomile prichádzajú, obyčajne veľmi prudkými bývajú.
24.08.= Zrelé hrozno na Bartolomeja dobrú nádej k hojnosti vína dáva.

Vinohradnícky rok 2013 je už na konci, z odrôd ako je Irsai Olivér už vinohradníci a vinári popíjajú burčiak a niekde aj mladé víno. Môžem povedať, že vinohradnícky rok 2013 bol mimoriadne náročný, uvediem niektoré údaje:

Vinohradnícky rok 2013, sme začínali po dlhej, studenej a na zrážky od začiatku roka 2013 bohatej zime. Uvediem zopár údajov s vinohradníckeho roku 2013:

  • 28.3.2013 napadlo skoro 20 mm snehu, teplota bola okolo 0°C a vinohrad ešte bol v zimnom spánku (0 dní)
  • 10.4.2013 prišlo výrazné oteplenie a 13.4.2013 vinič začal slziť (16 dní)
  • 28.4.2013 na viniči sú vyrastené 1-2 lístky  / 31 dní/
  • 1.6.2013 vinič začína kvitnúť (65 dní) R.Steidl+ G.Leindl vo svojej knihe Cesta ku špičkovému vínu uvádzajú, že doba zrenia od kvitnutia do fyziologickej zrelosti hrozna má byť cca 105-115 dní.
  • v máji 2013 spadlo 88 zrážok, v júny 74 mm, júl 30 mm, spolu 192 mm a od 5.7.2013 nepršalo skoro vôbec a panujú extrémne horúčavy
  • počas 14 – 16 dní kvitnutia hrozna, v Michale nad Žitavou od 1.6. – 17.6 2013 pršalo 10 krát, spadlo cca 60 mm zrážok, tri krát sa naším krajom prehnala 30 – 40 minútová búrka s vetrom, lejakom a drobným ľadovcom, teplota kolísala od 13°C až do 30°C. To spôsobilo, že viaceré odrody hrozna dobre neodkvitli, najme Veltlinské zelené, Dievčie hrozna, Frankovka modrá, Alibernet a niektoré iné, podľa toho, ako v danom regióne, počas kvitnutia zasiahla vinič nepriazeň počasia.
  • od skončenia kvitnutia hrozna, cca od 10 júla, okamžite začala na hrozno silno útočiť múčnatka, podmienky mala pre svoj vývoj priam ideálne, suché počasie, striedanie sa studených nocí a teplých dní zabezpečilo dostatočné zvlhčenie listu, potrebný pre jej vývoj a väčšinu dňa teploty vhodné pre jéj vývoj a to 18 – 28 °C. Táto choroba, viacerým drobným vinohradníkom vážne poškodila hrozno, hlavne Muller Thurgau, Dievčie hrozno, Frankovku modrú, čiastočne Svätovavrinecké a aj iné odrody.
  • počas vinohradníckeho roka, bolo potrebné zrealizovať väčší počet postrekov, oproti zabehnutému štandardu, 1 postrek na drevo, dva postreky pred kvetom vinohradu a 3 až 4 postreky po kvete vinohradu. Tento počet postrekov sa navýšil o 2 až 4 postreky.
  • 9.7.2013 nameraná teplota v Michale nad Žitavou o 13,00 hod 38°C.
  • 28.7.2013 Irsai Olivér má cukornatosť 11°NM / 122 dní/
  • 11.8.2013 Irsai Olivér má cukornatosť 15,5°NM a pH 3,3 /136 dní/
  • 17.8.2013 Irsai Olivér sa bude oberať. / 142 dní/
  • od začiatku kvitnutia po zber hrozna Irsai Olivér ubehlo 77 dní a hrozno sa  oberalo 17.8.2013 pri technologickej zrelosti, cukornatosť 16,2°NM a pH- 3,4.

Ako vidieť zo všetkých týchto údajov, aj drobných vinárov čaká náročný ročník, pri nízkej cukornatosti sú vysoké hodnoty pH a nízky obsah celkových kyselín. Preto treba dôsledne využívať možnosť úpravy pH, pomocou kyseliny vínnej a kyseliny mliečnej. Doporučujem s rastúcou hodnotou pH zvyšovať pri úprave pH podiel kyseliny mliečnej.

35.týždeň 26.8. – 1.9.2013:

Počasie:
Po: Oblačné chladné počasie, k večeru so zrážkami, napršalo 6mm zrážok.
Ut: Oblačné počasie,  bez zrážok, k večeru ochladenie.
St: Od rána pršalo a bolo chladno, počas dňa spadlo 15 mm zrážok.
Št: Chladné ráno, no deň bol príjemný pekný, slnečný bez zrážok.
Pi: Chladné ráno, slnečný deň, bez zrážok.
So: Slnečný deň, bez zrážok.
Ne:

Pranostiky:

  1. Ako je teplo na Augustína, taká chladná bude Katarína /25.11/. – 28.8.2013 pršalo a bolo    chladno.
  2. Kol svatého Augustina odcházejí pryč teplé dny.
  3. Stetí Jana – přestávají již parna.
  4. Aký je augustový posledný deň, taká má byť celá jeseň. – 31.8.2013 bolo pekne slnečno  a teplo.

Suchý august – suché víno, mokrý august – vodnaté víno.

Keď august páli, bude páliť aj víno.

Zrážky začiatkom 35. týždňa neboli moc výdatné, pondelok 6 mm a stredu 15mm, no hrozno bolo v dôsledku chladných dní dlho vlhké. Oteplenie a vysušenie hrozna, prišlo až vo štvrtok.

Dlhodobo vlhké počasie vytvára priaznivé podmienky pre šírenie hniloby, obzvlášť náchylné sú na to odrody s jemnou šupkou, s tých skorších odrôd napr. Veltlínske červené skoré, Muller – Thurgau, Svätovavrinecké, Modrý Portugál. Pri zbere hrozna Muller – Thurgau sa na viacerých miestach objavili zárodky hniloby, viď obrázky. Aktuálne je to hlavne pri odrodách hrozna, ktoré boli silno poškodené múčnatkou, tuná sa hniloba šíri veľmi rýchlo, pozor na to. Riešením je rýchli zber, tam kde je to možné, lebo lepšie je hrozno zdravé s nižšou cukornatosťou, ako hnilé s vyššou cukornatosťou,  alebo pri odrodách ktoré chceme nechať na koreni dlhšiu dobu, tak pomôže odlistenie zóny okolo strapcov a postrek s prípravkom proti hnilobe, kontaktný Teldor 500 SC ktorý má ochrannú dobu 14 dní, na prevenciu je výhodnejší  systémový prípravok Cantus, no ten má ochrannú dobu až 35 dní. O dlhodobom a silnom pôsobení múčnatky v tomto roku, svedčí aj to, že aj záliskové hrozno je silno napadnuté múčnatkou, viď obrázok, na túto skutočnosť treba pamätať v budúcom roku a zrealizovať kvalitné preventívne postreky proti múčnatke.  31.8.2013 sobotu, sa realizoval vo vinohradoch v Michali nad Žitavou zber hrozna Muller – Thurgau, parametre hrozna sú uvedené v tabuľke. Hrozno bolo podľa mňa, technologický zrelé, malo prijemnú ovocnú vôňu a vhodné parametre na výrobu kvalitného akostného odrodového vína, vinohrad má orientované rady sever – juh. Kolega vinohradník z druhej vinohradníckej hory, s radmi viniča orientovanými východ – západ, zberal tiež v sobotu odrodu Muller – Thurgau a namerali sme cukornatosť 18,2 °NM, pH 3,4 a v aróme sa daný Muller – Thurgau javil krajšie, ale úroda hrozna bola u kolegu výrazne nižšia, asi o 25 – 30%. Parametre tej istej odrody sa v rámci Požitavia líšia, lebo sú závislé od mnohých faktorov, lokalita, vek vinohradu, množstvo úrody, orientácia vinohradu , výživa viniča a mnohé iné, Preto je dobré, keď si každý vinohradník merania robí samostatne a svoje údaje si len zrovnáva s údajmi  od iných vinohradníkov.

Určenie doby zberu: Muller-Thurgau  r.2013, akostné odrodové víno

Meraná hodnota 28.7.13
Ne
4.8.2013
Ne
11.8.13
Ne
18.8.13
Ne
25.8.13
Ne
31.8.13
So
zber
°NM 10 12,0 14 16 17
Kys. cel. g/l
pH 2,8 2,9 3,1 3,2 3,3
Senzorika + + ++ +++ ++++

36.týždeň:  2.9. – 8.9.2013

Počasie:

Celý týždeň pretrvávalo pekné počasie, ktoré vyvrcholilo cez víkend, do pekných slnečných dní. Celý týždeň bol bez zrážok.

Pranostiky:

02.09.= Na svatého Štěpána krále je už léta namále.

08.09.= Ak neprší na Narodenie Panny Márie, bude suchá jeseň.- 8.9.2013 nepršalo.

08.09.= Ako sa zachová počasie na deň Narodenia Panny Márie, tak bude potom za
štyri týždne.

Pekný ráz počasia, v 36.týždni, výrazne napomohol tomu, že hniloba ktorá sa začala objavovať na hrozne, postupne začala zasychať a prestala sa šíriť po strapcoch hrozna. Pekný víkend využili viacerí vinohradníci na zber hrozna a nahlásili my nasledovné údaje:

  • Kmeťovo : Muller Thurgau – 19°NM , pH – 3,2
  • Michal nad Žitavou : Muller Thurgau – 19,5°NM , pH – 3,3
  • Maňa: Sauvignon – 21°NM , pH – 3,0 / Dunaj –  22°NM , pH – 3,3

Zaujímavé na dozrievaní hrozna v ročníku 2013 je to, že prvé hrozná Irsai Olivér, Veltlinské červené skoré, Muškát moravský mali pri nižšej cukornatosti 15 – 17°NM hodnoty pH nad 3,3, pri odrode Muller Thurgau sa to začína už lámať, niektoré mušty mali pH nad 3,3, ale už sa objavujú aj normálne hodnoty pH  pri bielych muštoch od pH , 3,0 do 3,3. Pri červených odrodách,  je pH skôr nižšie a kyseliny vyššie ako je pottrebné. V obci Michal nad Žitavou sme pemerali odrodu Svätovavrinecké zo stredného vedenia a zo závesu a namerali sme tieto hodnoty:

  • Svätovavrinecké- stredné vedenie – 17,5°NM – pH 3,2 – kyseliny cca 7,4 g/lit.
  • Svätovavrinecké – záves – 16,4°NM – pH 3,0 – kyseliny cca 9,9 g/lit.

V tomto prípade sa potvridila skutočnosť, že čím je vedenie hrozna nižšie k zemy, tak má hrozno vyššiu cukornatosť a nižší obsah kyselín a opačne, čím je vedenie hrozna vyššie od zemy, tak hrozno má nižšiu cukornatosť a vyšší obsah kyselín. Tento rok, ak nebude krajšie počasie, na závese asi bude hrozno mať nižšiu cukornatosť, ale dostatok kyselín. Prvé vína s ročníka 2013, naznačujú že dané vína by sa mali pozitývne prejavovať aromatický, primárna aromatika zo zdravého hrozna je príjemná a aj dostatočne výrazná.

37.týždeň: 9.9. – 15.9.2013

Počasie:

Po: Ráno zamračené, od 8,00 hod dážď, poobede vyjasňovanie , s občasnými prehánkami, teplota od 18 – 21 °C. Cez deň spadlo 6 mm zrážok

Ut: Ráno hmla a chladno, cez deň vyjasňovanie, slnečno a teplo.

St: V noci z utorka na stredu začalo pršať a pršalo do cca 11,00 hod., napršalo 14 mm zrážok. Poobede sa vyjasnilo a svietilo slnko.

Št: Ráno chladno 12°C, cez deň jasno a teplo

Pi: Ráno chladno 10°C, cez deň polooblačno a poobede oblačno, občasný dážď.

So: Od 01,00 hod. prší a je chladno, teplota cez deň 14°C a spadlo 9 mm zrážok.

Ne: Ráno chladno a hustá hmla, postupne sa vyjasnilo a svietilo Slnko, bolo príjemných 21°C, k večeru zväčšovanie oblačnosti.

Pranostiky:

  1. Neprší-li na svatého Panfuce, bývá suchý podzim. – 11.9.2013 pršalo
  2. Po svätom Kríži, jeseň sa blíži.
  3. Od Panny Márie Sedembolestnej teplota rýchlejšie poklesne.

37.týždeň nebol pre dozrievanie hrozna moc priaznivý, studené a hmlisté rána, chladné počasie a úhrn zrážok 29 mm, moc neprispieva k dozrievaniu hrozna a stále viac a viac sa na hrozne prejavuje hniloba, ktorá znehodnocuje hrozno ako surovinu na výrobu kvalitného vína. Potešujúca je len skutočnosť, že s príchodom zrážok, sa zastavilo odbúravanie kyselín v hrozne a vysoké hodnoty pH , ktoré sa objavili pri odrodách Irsai Olivér, Muškát moravský, Veltlinské červené skoré, s časti aj u prvých  Mullerou Thurgavou, sú postupne vystriedavané s hodnotami na ktoré sme boli zvyknutý s minulosti napr.:

                             Cukornatosť        kyseliny celkové       pH
Veltlin zelený      18°NM                     cca 7,5                  3,1
Sauvignon            19°NM                    cca 12,0                2,9
Chardonnay          19°NM                   cca 11,0                 3,1
Dievčie hrozno     19°NM                   cca 7,8                   3,1
Svätovavrinecké   16°NM                   cca 8,9                   3,1

Je pravda, že v posledných rokoch sme boli zvyknutý na omnoho vyššie cukornatosti hrozna, no medi vinármi v minulosti sa často používala veta, že radšej zdravé hrozno s nižšou cukornatosťou, ako hrozno hnilé s vyššou cukornatosťou a tohto aj ja do poručujem sa držať.

Okrem toho, mám z minulosti takú skúsenosť, že v podmienkach malovýroby v ročníkoch s nižšou cukornatosťou a vyšším obsahom kyselín, bolo viac dobrých a zdravých vín, ako v rokoch s vysokými cukornatosťami, je to logické aj s technologického hľadiska.

38.týždeň: 16.9. – 22.9.2013:

Po: Ráno chladno, v noci napršalo 6 mm zrážok, cez deň oblačno
Ut: V noci a doobeda  intenzívne pršalo, spadlo 21 mm zrážok, poobede sa vyjasnilo.
St: Ráno jasno a celý deň slnečno, poobede pribudlo oblačnosti.
Št: Ráno chladné, cez deň striedanie slnečného a oblačného počasia,
Pi: Cez deň oblačno, poobede aj občasné prehánky, zrážky do 1 mm
So: Ráno chladno, 11°C, cez deň slnečno, k večeru znova ochladenie.
Ne: Ráno chladno, cez deň slnečno, k večeru ochladenie, o 21,00 hod. 10 °C

Pranostiky:

  1. Svatá Ľudmila, deštěm obmyla.
  2. Po svätom Matúši daj kučmu /baranicu, čiapku/ na uši.
  3. Ak je na Matúša jasno, býva na budúci rok dobré víno.- 21.9.2013 bolo jasno.
  4. O Matúši ľahko na duši.
  5. Je-li jasno na den svatého Mauricia, bude v zimě mnoho větrů.

Mokrý týždeň, s úhrnom zrážok cca 28 mm a vlhkými a studenými ránami, nepraje moc vyzrievaniu hrozna. Skoro na všetkých odrodách sa začína objavovať hniloba,  preto sa aj niektorý vinohradníci rozhodli pre postrek s Theldorom do strapcov, hlavne pri odrodách ktoré sú ponechané na neskoré zbery, bobuľové výbery a na slamové a ľadové vína. Budúci týždeň nemá byť veľa zrážok, ale klasické babie leto akosi mešká. Keďže vlhké počasie bude pretrvávať aj naďalej, treba zdravotný stav hrozna sledovať a v prípade nepriaznivého vývoja, čo sa týka zdravotného stavu hrozna, treba pristúpiť k oberačke hrozna. Veltlínske zelené oberané 21.9.2013 v obci Michal nad Žitavou , malo nasledovné parametre:

  • Veltlínske zelené- Michal nad Žitavou- 19,6°NM – pH 3,3
  • Semilon – Maňa – 19°NM – pH 3,4

Aj na Veltlínskom zelenom sa začala rýchlo šíriť hniloba čo mi potvrdili viacerí vinohradníci a preto rozhodnutie zrealizovať  zber tejto odrody pokladám za správny. Zábery hrozna z 22.9.2013 jasne potvrdzujú rýchle šírenie hniloby na hrozne.

39.- 41. týždeň: 23.9. – 13.10.2013

Toto obdobie, je pre dozrievanie hrozna  dôležité, pekné počasie, t.z. Babie leto v minulých rokoch výrazne napomohlo k dozretiu hrozna do vysokých cukornatostí a k premene kyselín v prospech kyselín obsiahnutých v zrelom hrozne. V roku 2013 sa Babie leto v takejto podobe nedostavilo a keď aj, tak len na chvíľu. Jeseň je skôr chladná, mokrá, hmlistá, toto počasie pre odrody, ktoré dozrievajú v závere jesene a hlavne červené odrody nie je veľmi vhodné, zároveň v kombinácii so skráteným vegetačným obdobím to má za následok, že odrody hrozna  napr.:

  • Frankovka modrá – s nižším zaťažením má parametre – 16,5°NM + 8,8 g/l kyseliny celkové + pH –3,1
  • Frankovka modrá – s vysokým zaťažením má parametre – 17,5°NM + 11,7 g/l kyseliny celkové + pH – 2,90

Ešte horšie dozrievajú odrody ako sú André, Cabernet Sauvignon, Alibernet, ktoré  pri cukornatosti 18- 19°NM, majú celkové kyseliny 10-11,5 g/lit. a hodnoty pH – 3,0 –3,1.

K tomuto nepriaznivému stavu, prispeli aj skoré ranné mrazy, ktoré spôsobili, že s viniča pomerne skoro začali opadávať listy a prestala bežať fotosyntéza. Cukornatosť sa v hrozne zvyšuje len v dôsledku od paru vody, no pri tomto procese sa skoncentrovávajú aj kyseliny. Tvorenie hrozienok na strapcoch hrozna, je tohto roku pomerne časté.

42. týždeň: 14.10. – 20.10.2013

Prvá polovica týždňa chladná, v stredu aj so zrážkami, spadlo 5 mm zrážok.

Št: sa začalo vyjasňovať a od rána bolo príjemne svietilo slnko.

Pi: Ráno mokro, v noci spadlo cca 2 mm zrážok

So: Oblačno, poobede sa začalo vyjasňovať, začalo svietiť Slnko

Ne: Pekný slnečný deň, teplo a príjemne.

Pranostiky:

15.10.= Po svaté Tereze, mráz po střechách leze.
16.10.= Aký sa deň Havla ukazuje, taká zima sa objavuje.- celý deň pršalo
16.10.= Svätý Havel prácu na poli zastavuje.
16.10.= Sucho na Gála zvestuje suché budúce leto. – pršalo bolo mokro
16.10.= Sucho na Gála, suchá zima.

Vinice sú už osirelé, hrozno je obraté. Vo viniciach ostalo už len hrozno na špeciálnu výrobu, ako je slamové víno, ľadové víno, poprípade na bobuľové výbery. V radoch vyrastá drobná zelina, v týchto dňoch zrealizujem polovičnou dávkou postrek proti burine, vhodné prípravky sú fondo, kaput , glyfogan a pod., na jar bude vinica úplne bez zeliny, len holá zem. Na jednej fotografii zapadá Slnko nad vinohradom, dá sa povedať že aj nad jedným z mnohých vinohradníckych rokov v našom Požitavý. Aké sa nám drobným vinárom podarili vyrobiť vína, sa presvedčíme už za chvílu, veď od prvého novembrového pondelka, sa môžu uvádzať mladé vína do obehu a aj mi malovinári začbeme spolu častejšie ochutnávať naše mladé vína ktoré sme dorobili z úrody hrozna v roku 2013. Tak začneme nový seriál – Sledujeme vinársky rok 2013.

44.týždeň 28.10.

Celý 44. týždeň sa vyznačoval pekným a teplým počasím, to prispelo k tomu, že na hroznách ktoré boli ponechané na výrobu vysoko prívlastkových vín, sa začali tvoriť hrozienka. A práve toto obdobie pekného počasia, ktoré vyvrcholilo v sobotu 3.11.2013, v nedeľu už začalo pršať, bolo vhodné na zber hrozna určeného na výrobu vín s vyšším  prívlastkom, výber z hrozna, hrozienkový výber a pod.

Takto som zozbieral strapce hrozna Muller Thurgau, na ktorých bola už väčšina bobúľ premenená na hrozienka a spracovaním tohto hrozna som získal mušt ktorý dosiahol cukornatosť  29,4 °NM , parametre muštu a aj kvalita hrozna, určite spĺňala kritéria pre hrozno určené na výrobu vína hrozienkový výber t.j cukornatosť minimálne 28°NM  a ročne vyberané prezreté bobule hrozna, aké bude víno uvidíme. to hrozno na ktorom sa nevytvorili hrozienka sa použilo na výrobu Mulleru Thurgau – výber z hrozna a mušt dosiahol cukornatosť 23,2°NM.

45.týždeň: 4.11.

Po: po daždivej noci spadlo 4 mm zrážok, oblačný deň

Ut: Celý deň až do večera pršalo, spadlo 19 mm zrážok.

St: Ráno prehánky, potom vyjasnenie a slnečno , poobede jasnilo, v prehánkovo slnečnom počasí sa objavila nad našou obcou krásna dúha.

Št: Zamračený deň, s občasnými zrážkami, postupné vjasnenie.

Pi: Oblačný deň, občas aj zasvietilo Slnko, večer oblačnosť pribudla a v noci pršalo 5 mm zrážok.

So: Ráno  jasno, teplo cez deň sa postupne objavili oblaky.

Ne: Od rána jasno a teplo, svietilo slnko k večeru sa zamračilo a v noci začalo pršať.

Pranostiky :

09.11.= Svatý Teodor – mrazy lezou z hor.
Jeseň tohto roku určite nebudeme radiť medzi suché, veď v 45. týždni nám spadlo 28 mm zrážok, teplé a mokré počasie má pretrvávať aj naďalej. Takéto teplé a mokré počasie nepraje hroznu, ktoré bolo ponechané na ľadový zber. Ďalej je nepríjemné, že vo viniciach rýchlo rastie zelina t.z. kuriačka, ktoré znepríjemňuje zaorávanie vinohradov, ale zasa môže byť dobrým povrchom pri strihaní vinohradu, nebudeme šlapať po blate.. Je potešujúce, že mokré a studené počasie odohnalo škorce do teplých krajov a čvikoty ešte nedoleteli, tak hrozno zatiaľ neutrpelo škodu, dobré by bolo keby prišli mrazy a hrozno nechané na ľadové víno by sa mohlo obrať, pri zbere hrozna na ľadové víno sa bude musieť t.z. záliskové hrozno, ktorého bolo tohto roku veľmi veľa obrať extra, aby negatívne neovplyvnilo kvalitu budúceho ľadového vína. Aké bude so záliskového hrozna ľadové víno uvidíme?

50– 52. týždeň: 9.12.-31.12.2013:

Jedna pranostika hovorí:
Aké sú od Lucie do Vianoc dni, také budú aj mesiace, v nasledujúcom roku, čiže od 13.12. do 24.12., v roku 2013 bolo počasie  nasledovné:

Počasie podľa Lucii na rok 2014:

13.12.2013 Pi / január- Lucia/: ráno jemne hmlisto vlhko 1°C, cez deň hmlisto , do 14,00 bez zrážok.Celý deň bol bez zrážok.

14.12.2013 So /február/ : Ráno – 1°C, zamračené, cez deň zamračené, bez zrážok, večer 18,30 zamračené a hmlisto – 0,5 °C.

15.12.2013 Ne / marec/ : Ráno 0°C, oblačno, cez deň oblačno o 12,00 4 °C. Oblačno  s jemným pretrhávaním oblačnosti a presvitaním Slnka.

16.12.2013 Po / apríl/ Ráno 1°C , jemná hmla ktorá postupne klesala, mokré cesty, cez deň
3°C oblačno.

17.12.2013 Ut / máj/ Ráno °0 C , sucho, postupné pretrhávanie oblačnosti, od 11,00 svieti
Slnko. Poobede oblačno, bez zrážok.

18.12.2013 St /jún/  Ráno 0 °C, cesta vlhká po jemnom mrholení, oblačno celý deň, 2 až 3°C. K večeru jemný dážď, do 0,5 mm.

19.12.2013 Št / júl/ Ráno 1°C, jemné mrholenie, cez deň oblačno bez zrážok. K večeru
ochladenie a studený vietor.

20.12.2013 Pi. / august/ Ráno – 1°C, poľadovica po nočnom mrholení, cez deň oblačno, bez
zrážok, teplota 2 až 3 °C.

21.12.2013 So / september/ Ráno jasno – 2°C, svieti Slnko, od 11,00 hod postupné  vytváranie hmly, o 15,00 hod 0°C, hustá hmla, deň bez zrážok.

22.12.2013 Ne / október/ Ráno oblačno 1°C, cez deň oblačno 1-3°C, k večeru oblačno  a teplo, bez zrážok.

23.12.2013 Po / november/ Ráno oblačno 1°C, mokro. Cez deň 1 až 3 °C, oblačno, bez zrážok. Večer o 17,00 hod 4 °C, teplo, pretrhávanie oblačnosti.

24.12.2013 Ut / december – Adama a Evy/ Od rána svieti Slnko, je pekný slnečný deň, teplota ráno 3°C, o 13,00 hod 10°C, jasno bolo až do večera. Celý deň bez zrážok.

Zhrnutie počasia na rok 2014:
Podľa uvedenej pranostiky, by sa rok 2014 mal vyznačovať  pomerne malým množstvom zrážok, veď za sledovaných 12 dní spadlo ani nie 1 mm zrážok. Rok by mál byť málo Slnečný.veď Slnko svietilo len cez štyri dni a to   15.12-marec,17.12-máj,21.12-september, 24.12.- December. Ráz počasia by mál byť vyrovnaný, veď najnižšia teplota počas sledovaných dní bola -2°C a najvyššia cca 10 °C.

Pranostiky:

  1. Keď prší na Luciu, bude celú zimu.- nepršalo
  2. Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc.
  3. Keď si Lucia na mena háby zablatí, v januári si ich prať bude.
  4. Aké sú od Lucie do Vianoc dni, také budú aj mesiace.
  5. Závěj svaté Albíny zaplavuje dolin
  6. Tomáš s oceľou (mráz) znamená, že bude v nastávajúcom roku zrno plné.- ráno -2°C
  7. Svatá Viktorie obrázky na okna ryje.
  8. Aký je čas na Adama Evy, také budú nasledujúce dni.
  9. Keď je na Štedrý večer (deň) mlha, bude plané počasie.- bol jasný deň
  10. Biele Vianoce, zelená Veľká noc. – Vianoce 2013 boli na blate
  11. Keď je hus na Vianoce na blate, na Jozefa /19.3/ bude na ľade.
  12. Lahodný a teplý čas na Vianoce je znamením, že zima bude dlho trvať.- máme sa na čo tešiť
  13. Štedrý večer jasný každému je milý, dá vraj pánboh vína, požehná v obilí.- tak vína bude.
  14. Jasné Vianoce, mnoho vína a ovocia.
  15. Keď na Narodenie Krista pršať začne, za štyri týždne počasie bude mračné.- nepršalo
  16. Do Vianoc – hoj, od Vianoc – joj!
  17. Od Vianoc do Ducha nepúšťaj sa kožucha, a po svätom duchu zas dobre v kožuchu.
  18. Pekná chvíľa na Štefana Kráľa sľubuje radostné oberačky.

Oblačné počasie, poobede prehánky, zrážky do 1 mm.

  1. Keď svätý Štefan blato vyfúka, peknú jar nám ponúka.
  2. Keď duje vietor na Štefana, bude víno budúceho roku plané.  Fúkalo a pršalo
  3. Sivý svätý Ján veští dobrý rok.
  4. Mnoho snehu na Dávida, málo vody na Jozefa /19.3/.
  5. Ak je na Silvestra v noci vietor a ráno jasno, bude dobrého vína poriedko.

Keď v decembri mrzne, sneží, úrodný rok za tým beží.

Keď je december studený, je vždy s úrodným rokom spojený

Blatnatý december, blatnatý celý rok.

Aký je december, taký je jún. December 2013 –oblačný, vlhký, bez Slnka, málo zrážok.

Aký je december, taký má byť celý rok.

Ak december leje, január potom zaveje.

V decembri si ešte zima robí žarty, ale v januári už kraľuje.

Keď zima dobre drží v decembri a v januári, bude pekný rok.

Aký bude rok 2014, podľa pranostík a priebehu počasia, to nevyzerá dobre, ale ako to bude skutočne vie len Pán Boh.

Keď však sa obhliadneme za rokom 2013, môžeme povedať, že pre vinohradníkov v Požitaví  to bol rok plný extrémov, spomeniem len niektoré:

  • 28.3.2013 napadlo skoro 20 cm snehu, teplota bola okolo 0°C a vinohrad ešte bol v zimnom spánku
  • 1.6.2013 vinič začína kvitnúť

R.Steidl+ G.Leindl vo svojej knihe Cesta ku špičkovému vínu uvádzajú, že doba zrenia od kvitnutia do fyziologickej zrelosti hrozna má byť cca 105-115 dní.

  • v máji 2013 spadlo 88 zrážok, v júny 74 mm, júl 30 mm, spolu 192 mm zrážok.
  • počas 14 – 16 dní kvitnutia hrozna, v Michale nad Žitavou od 1.6. – 17.6 2013 pršalo 10 krát, spadlo cca 60 mm zrážok, tri krát sa naším krajom prehnala 30 – 40 minútová búrka s vetrom, lejakom a drobným ľadovcom, teplota kolísala od 13°C až do 30°C. To spôsobilo, že viaceré odrody hrozna dobre neodkvitli, najme Veltlinské zelené, Dievčie hrozna, Frankovka modrá, Alibernet a niektoré iné, podľa toho, ako v danom regióne, počas kvitnutia zasiahla vinič nepriazeň počasia.
  • od skončenia kvitnutia hrozna, cca od 10 júla, okamžite začala na hrozno silno útočiť múčnatka, podmienky mala pre svoj vývoj priam ideálne, suché počasie, striedanie sa studených nocí a teplých dní zabezpečilo dostatočné zvlhčenie listu, potrebný pre jej vývoj a väčšinu dňa teploty vhodné pre jéj vývoj a to 18 – 28 °C. Táto choroba, viacerým drobným vinohradníkom vážne poškodila hrozno, hlavne Muller Thurgau, Dievčie hrozno, Frankovku modrú, čiastočne Svätovavrinecké a aj iné odrody.
  • od 4.7.2013 nepršalo skoro vôbec a panovali extrémne horúčavy až do 8.9.2013
  • od 9.9. do 22.9.2013 prišlo dáždivé  a chladné počasie, za 14 dní spadlo 60 mm zrážok, nastala zásadná zmena v dozrievaní hrozna.
  • 9.7.2013 nameraná teplota v Michale nad Žitavou o 13,00 hod 38°C.
  • 28.7.2013 Irsai Olivér má cukornatosť 11°NM
  • 11.8.2013 Irsai Olivér má cukornatosť 15,5°NM a pH 3,3
  • 17.8.2013 Irsai Olivér sa oberal, cukornatosť hrozna bola 16,2°NM  / 142 dní/ od spánku viniča.
  • od začiatku kvitnutia po zber hrozna Irsai Olivér ubehlo 77 dní a hrozno sa oberalo pri technologickej zrelosti. Pre správnu zrelosť hrozna, udávajú odborníci dobu 105 – 115 dní od kvitnutia po zber hrozna. Čiže mimoriadne krátke vegetačné obdobie hrozna.
  • Mušty s prvých odrôd hrozna Irsai Olivér, Muškát moravský, Rulandské modré mali vysokú hodnotu pH a nízky obsah kyselín, po daždivom a chladnom období  / 9.9 – 22.9.2013/ zásadná zmena v priebehu dozrievania hrozna, hodnota pH muštov 3,1 – 3,4, a zachovaný požadovaný obsah kyselín, hlavne kyseliny vínnej.

Určite bol rok 2013, pre vinohradníkov veľmi náročný, niektorý aj napriek veľkej snahe, prišli o celú alebo o časť úrody, buď v dôsledku nepriaznivého počasia počas kvitnutia hrozna, alebo v dôsledku silného tlaku chorôb, predovšetkým múčnatky. Do budúcna sa zo všetkého treba poučiť a treba s extrémami prírody rátať a učiť sa dorábať hrozno aj v takýchto podmienkach. Každý z nás, ktorý sa v Požitaví chce venovať pestovaniu hrozna a vyrábaniu dobrého vína, musí stále viac sa venovať sledovaniu podmienok vývoja viniča počas roka, zbierať údaje o teplote, množstve zrážok a vlhkosti ovzdušia, aby vedel preventívne ošetrovať hrozno. V závere vinohradníckeho roka, sledovať dozrievanie hrozna a merať cukornatosť hrozna °NM pomocou refraktometra a aj hodnotu pH pomocou pH metra, vysledovať optimálne podmienky pre zber hrozna a výrobu dobrého vína.

Vinohradnícky rok 2013, ešte v niektorých viniciach v Požitaví úplne neskončil, tak je to aj v Michalských viniciach, kde ešte hrozno Rizling vlašský, v jednej z viníc čaká na mráz, na teplotu minimálne – 7°C, aby sa mohol zrealizovať zber hrozna na výrobu ľadového vína. Rok 2013 je aj v tomto neprajný a podmienky pre zber hrozna na výrobu ľadového vína v tomto roku už určite nebudú, možno až v  r. 2014.

Aj keď vinohradnícky rok 2013, ja nehodnotím dobre, podľa mňa to bol rok mimoriadne náročný pre vinohradníkov a dorobená surovina- hrozno, nemalo  optimálna zloženie na výrobu vína, niekde chýbala cukornatosť, inde je veľa kyselín ,niektorým vínam chýba plnosť, aróma je skôr mierna, chcem aj napriek tomu všetkým vinohradníkom,  ktorí dorobili hrozno na výrobu vína pogratulovať , lebo zvládnuť výrobu hrozna v r. 2013 bolo ozaj mimoriadne náročné.

Záverom tohto seriálu článkov ,,Sledujeme vinohradnícky rok 2013“ vám chcem poďakovať za Váš záujem, za Vaše otázky a popriať do roku 2014 veľa zdravia- potrebujete ho k vašej práci, šťastia- potrebujeme ho, aby nám ľadovec nezničil úrodu, radosti – aby sme sa vedeli tešiť z našej práce, rodinnej pohody- aby sme sa mali komu pochváliť a podeliť o našu prácou, Božie požehnanie- lebo bez Božieho požehnania, sú obzvlášť vo vinici , márne naše namáhania.

Nakoľko som bol milo prekvapený, počtom návštev počas roku 2013 na tomto seriály, 2623 návštev pred prerobením stránky a 423 po prerobení stránky, spolu 3046 návštev do 26.12.2013, je pre mňa povzbudivý a zmysluplný pre to, aby som aj v roku 2014 uvádzal svoje a vaše postrehy z oblasti vinohradníctva aj v roku 2014.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.