NOVINKY

36. týždeň Sledujeme vinohradnícky rok 2016
Od: Ing. Peter Porubský , september 13, 2016 , Kategorie: Vinohradníctvo

P106035436. týždeň 5.9. – 11.9.2016:

5.9. – Po: 6,30 hod. 17,0°C prší. Poobede vyjasnenie . 7,0 mm zrážok.
6.9.- Ut: 6,30 hod 15,0 °C prší. Poobede vyjasnenie. 9,5 mm zrážok.
7.9. – St: 7,30 hod 15,0°C jasno, chladno. Cez deň jasno. Bez zrážok.
8.9. – Št: 6,30 hod. 16,0 °C jasno, slnečno. Cez deň teplo. Bez zrážok.
9.9. – Pi: 6,30 hod 14,5°C jasno. Cez deň jasno a teplo. Bez zrážok
10.9. – So: 7,00 hod 17°C jasno. Cez deň jasno a teplo. Bez zrážok.
11.9. -Ne: 10,0 hod 24°C, jasno a teplo. Cez deň teplo ..Bez zrážok.

Pranostiky:
8. Panny Márie narodenie, lastovičiek rozlúčenie.
8. Ak neprší na Narodenie Panny Márie, bude suchá jeseň. 8.9.2016 nepršalo
8. Ako sa zachová počasie na deň Narodenia Panny Márie, tak bude potom za štyri týždne.
11.Ak neprší na svätého Panfuca, býva suchá jeseň.

Úhrn zrážok za 36. týždeň 16,5 mm. Zarážky za september 2016, priebežne 16,5 mm. Za prvých osem mesiacov roka 2016 – 522,0 mm zrážok. Ročný priemer pre Požitavie je cca 550,0 mm.

36. Znovu daždivý začiatok týždňa, podobne ako v 35. týždni. Potom už bol celý týždeň suchý, slnečný a veľmi teplý. V závere 36. týždňa som pristúpil k oberaniu odrody Muller Thurgau, určeného na výrobu akostného vína.

Hodnoty MT: 34. týždeň: Muller Thurgau: NM° 15,5 a pH 3,0
35. týždeň: Muller Thurgau: NM° 17,0 a pH 3,25
36. týždeň: Muller Thurgau: NM° 18,5 a pH 3,3

Na viacerých strapcoch hrozna, bolo badať začínajúcu hnilobu, ktorá sa začala objavovať po daždivom začiatku týždňa , no pekné, suché počasie šírenie hniloby zastavilo a začala pekne zasychať
Z porovnania hodnôt muštu MT z 35. a 36. týždňa, je pekne vidieť, ako nám stúpa cukornatosť hrozna a aj klesá obsah kyselín a stúpa hodnota pH. Ponechaná časť hrozna MT bude mať, v závere budúceho týždňa, cukornatosť cca 20°NM. Ak by sa priebeh počasia nezhoršil, tak v 38. týždni by sa mohol realizovať zber MT neskorý zber, ale to závisí od počasia.

Zatiaľ som pri fermentácii muštu nemal žiadne problémy, pH je dobré, pravdepodobne aj živín je v mušte dostatok, lebo pri bežnom dávkovaní živín som nepostrehol senzoricky žiadne nedostatky a fermentácia prebehla v odkalenom mušte – samotoku dobre a aj v dolisovke prebehla fermentácia bez problémov. Burčiak bol výborný, voňavý a v chuti čistý.

37. Podľa predpovedi, má byť začiatok týždňa pekný, až do soboty, potom má prísť daždivé počasie. Ja by som chcel pokračovať v oberaní hrozna Veltlínske zelené, začiatkom 37. týždňa pristúpim k premeraniu hodnôt muštu a to °NM a pH, očakávam vyššie analytické hodnoty muštu ako pri MT, nakoľko množstvo hrozna na Veltlinskom zelenom je podstatne nižšie, ako na MT. Ak sa bude vyvíjať predpoveď počasia tak, že v sobotu bude pršať, oberiem hrozno v piatok. Všetko závisí od počasia.

P1060353

P1060352

Zanechať komentár

Musíte byť prihlásený aby si mohol písať komentáre.