NOVINKY

34. týždeň Sledujeme vinohradnícky a vinársky rok 2016
Od: Ing. Peter Porubský , august 29, 2016 , Kategorie: Vinohradníctvo

P106034234. týždeň 22.8. – 28.8.2016:

22.8. – Po: 6,30 hod. 17,0°C zamračené. Cez deň dážď a 20.5°C. 6 mm zrážok.
23.8.- Ut: 6,30 hod 13,0 °C jasno, slnečno. Cez deň slnečno. Bez zrážok.
24.8. – St: 6,30 hod 13,0°C jasno, slnečno. Cez deň jasno a teplo. Bez zrážok.
25.8. – Št: 6,30 hod. 14,0 °C jasno, slnečno. Cez deň teplo. Bez zrážok.
26.8. – Pi: 6,30 hod 14,0°C jasno. Cez deň jasno a teplo. Bez zrážok
27.8. – So: 7,00 hod 18°C jasno. Cez deň jasno a teplo. Bez zrážok.
28.8. -Ne: 10,0 hod 25°C, jasno a teplo. Cez deň teplo, bez zrážok.

Pranostiky:
24. Aký Bartolomej, taká celá jeseň. 24.8.2016 bolo pekne a teplo.
24. Zrelé hrozno na Bartolomeja dobrú nádej k hojnosti vína dáva.
24. Bartolomej svätý odpoludnia kráti.
24. Ak bude pekný Bartolomej, na peknú jeseň máme nádej.
24. Povíchrica na Bartolomeja zvestuje ľad a sneh.
24. Povíchrice čo po Bartolomile prichádzajú, obyčajne veľmi prudkými bývajú.
28. Ako je teplo na Augustína, taká chladná bude Katarína /25.11/.
28. Kol svatého Augustina odcházejí pryč teplé dny.
28. Okolo Augustína tiahnu vetry do Budína /časť Budapešti/.

Úhrn zrážok za 34. týždeň 6,0 mm. Zarážky za august 2016, priebežne 84,0 mm. Za prvých sedem mesiacov roka 2016 – 435,0 mm zrážok. Ročný priemer pre Požitavie je cca 550,0 mm.

34. Týždeň po daždivom začiatku, bol konečne teplý a slnečný, hrozno pekne dozrieva a v závere týždňa som pristúpil k meraniu cukornatosti a pH hrozna. Nameral som nasledovné hodnoty: Muller Thurgau: NM° 15,5 a pH 3,0

S uvedenými hodnotami som spokojný, hrozno postupne dozrieva a parametre hrozna sú na požadovanej úrovni. Čo ma prekvapilo pri hodnotení hrozna, tak to bola jeho chuť, ktorú som hodnotil veľmi pozitívne, hrozno bolo ovocné, šťavnaté s chuťou grepu a dokonca čerešní. Chuťový vývoj hrozna je podľa mňa veľmi priaznivý.

35. V tomto týždni, v prípade priaznivého vývoja počasia a dozrievania hrozna, by som v piatok premeral hrozno znovu a ak budú parametre cca 17,0°NM a pH cca 3,2 by som časť Muller Thurgau obral na akostné víno. Zostatok hrozna nechám na vyšší prívlastok, napr. neskorý zber.

P1060340

P1060338

Zanechať komentár

Musíte byť prihlásený aby si mohol písať komentáre.